JUSS OG SAMFUNN

Aksjonerer mot hemmelig kjennelse

Max Manus-dom i Stavanger Tingrett unntatt offentlighet.

6. mai 2009 - 08:41

Nettleverandøren Lyse kan ha blitt tvunget til å utlevere personopplysninger om hvem som delte ut en kopi av Max Manus-filmen på internett.

Advokatfirmaet Simonsen trakk, på oppdrag fra filmbransjen, nettselskapet for retten etter å ha kommet frem til hvilken IP-adresse fildeleren brukte.

Stavanger Tingrett kom tirsdag til en kjennelse i saken, men utfallet ble unntatt offentligheten.

Det skjer selv om en kjennelsen oppfattes som prinsipielt svært viktig. En kjennelse i filmbransjens favør vil gjøre det mye lettere å gå til sak mot norske fildelere.

Kritikerne frykter dette gir en rettstilstand tilsvarende svenskene har fått med den omstridte Ipred-loven.

Aksjon på internett

Etter det ble klart at domsavsigelsen ikke offentliggjøres har nettsjef Anders Brenna i Teknisk Ukeblad satt i gang en aksjon som har skapt en god del oppmerksomhet på nettet, både blant bloggere og på Twitter.

Brenna synes ikke bevisforspillelse er en god nok begrunnelse, og krever enten en bedre grunn eller at kjennelsen blir offentliggjort innen klokken 16 i ettermiddag.

Kampanjen kan følges direkte på mikrobloggtjenesten Twitter gjennom kodeordet #krevsvar.

Datatilsynet og bransjeorganisasjonen IKT-Norge er blant flere som tidligere har uttrykt stor skepsis mot privat rettshåndhevelse.

- Dette er, for å si det forsiktig, svært dramatisk. Offentligheten har krav på å vite konklusjonen i en så prinsipielt viktig sak, sier Torgeir Waterhouse i IKT-Norge til Dagbladet.no.

Ifølge profilert piratjeger og advokat Espen Tøndel i Advokatfirma Simonsen blir saken unndratt offentlighet fordi bevis ikke skal gå til spille.

IKT-Norges Torgeir Waterhouse har et annet syn på saken.

- Jeg tror de gjør dette fordi den offentlige debatten om prinsippene her er så ubehagelig for dem, sier han til Dagbladet.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.