BEDRIFTSTEKNOLOGI

Aldri mer omstart av Linux?

Oppdater kjernen uten å måtte starte systemet på nytt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. sep. 2010 - 11:37

Det er ikke så ofte Linux-systemer må startes på nytt på grunn av programvareoppdateringer, men oppdateringer til Linux-kjernen krever vanligvis en omstart. Det er selvfølgelig ikke noe problem å vente med omstarten til et passende tidspunkt, men dersom oppdateringen inkluderer sikkerhetsfikser eller andre feilfikser som kan påvirke stabiliteten til systemet, kan det være lurt å ta i bruk oppdateringen så raskt som mulig.

Men det finnes en løsning som gjør det mulig å oppdatere Linux-kjernen uten at systemet må tas ned. Den kalles Ksplice Uptrack og tilbys til mange av de vanligste Linux-distribusjonene. Det hele sammenlignes i blant som å bytte motoren i en bil som kjører i full fart på motorveien.

Til Linux-distribusjoner som stort sett brukes i bedriftseide maskiner, tilbys Ksplice Uptrack som en tjeneste som koster noen få dollar i måneden. Redusert nedetid vil nok kunne forsvare den uansett temmelig moderate prisen. Blant dagens største kunder er hostingselskaper og nettskyleverandører.

Til desktop-utgaven av Ubuntu tilbys derimot Ksplice gratis, og i går ble gratisversjonen også gjort tilgjengelig for Fedora 13.

– Ksplice ble opprinnelig utviklet på Fedora. Vi er begeistret for å kunne bidra tilbake til Fedora-felleskapet ved å tilby vår tjeneste gratis, sier Jeff Arnold, grunnlegger og toppsjef i Ksplice, i en pressemelding.

Ksplice Uptrack Manager varsler brukeren når nye oppdateringer er tilgjengelige.
Ksplice Uptrack Manager varsler brukeren når nye oppdateringer er tilgjengelige. Bilde: Ksplice

– Ksplice Uptrack er en interessant teknologi som lover å gjøre det enklere for våre brukere å holde Fedora-installasjoner oppdatert. Vi setter pris på Ksplice' deltakelse i Fedora-fellesskapet, sider Jared Smith som er leder for Fedora-prosjektet.

Foreløpig må Ksplice lastes ned fra denne siden, men planen er at den vil inkluderes i kommende Fedora-versjoner.

Ksplice tar utgangspunkt i kildekoden til Linux-kjerneoppdateringer fra Linux-distributøren og konverterer disse om til en oppdatering som ikke krever omstart. En lengre beskrivelse av teknologien finnes her.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.