BEDRIFTSTEKNOLOGI

Aldri mer omstart av Linux?

Oppdater kjernen uten å måtte starte systemet på nytt.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
1. sep. 2010 - 11:37

Det er ikke så ofte Linux-systemer må startes på nytt på grunn av programvareoppdateringer, men oppdateringer til Linux-kjernen krever vanligvis en omstart. Det er selvfølgelig ikke noe problem å vente med omstarten til et passende tidspunkt, men dersom oppdateringen inkluderer sikkerhetsfikser eller andre feilfikser som kan påvirke stabiliteten til systemet, kan det være lurt å ta i bruk oppdateringen så raskt som mulig.

Men det finnes en løsning som gjør det mulig å oppdatere Linux-kjernen uten at systemet må tas ned. Den kalles Ksplice Uptrack og tilbys til mange av de vanligste Linux-distribusjonene. Det hele sammenlignes i blant som å bytte motoren i en bil som kjører i full fart på motorveien.

Til Linux-distribusjoner som stort sett brukes i bedriftseide maskiner, tilbys Ksplice Uptrack som en tjeneste som koster noen få dollar i måneden. Redusert nedetid vil nok kunne forsvare den uansett temmelig moderate prisen. Blant dagens største kunder er hostingselskaper og nettskyleverandører.

Til desktop-utgaven av Ubuntu tilbys derimot Ksplice gratis, og i går ble gratisversjonen også gjort tilgjengelig for Fedora 13.

– Ksplice ble opprinnelig utviklet på Fedora. Vi er begeistret for å kunne bidra tilbake til Fedora-felleskapet ved å tilby vår tjeneste gratis, sier Jeff Arnold, grunnlegger og toppsjef i Ksplice, i en pressemelding.

Ksplice Uptrack Manager varsler brukeren når nye oppdateringer er tilgjengelige. <i>Bilde: Ksplice</i>
Ksplice Uptrack Manager varsler brukeren når nye oppdateringer er tilgjengelige. Bilde: Ksplice

– Ksplice Uptrack er en interessant teknologi som lover å gjøre det enklere for våre brukere å holde Fedora-installasjoner oppdatert. Vi setter pris på Ksplice' deltakelse i Fedora-fellesskapet, sider Jared Smith som er leder for Fedora-prosjektet.

Foreløpig må Ksplice lastes ned fra denne siden, men planen er at den vil inkluderes i kommende Fedora-versjoner.

Ksplice tar utgangspunkt i kildekoden til Linux-kjerneoppdateringer fra Linux-distributøren og konverterer disse om til en oppdatering som ikke krever omstart. En lengre beskrivelse av teknologien finnes her.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.