NETTVERK OG INFRASTRUKTUR

Alle fly satt på bakken i USA etter datafeil

En datafeil i det såkalte Notam-systemet, som gir viktig informasjon til piloter, har ført til at ingen fly fikk ta av i USA.  Flytrafikken er nå gjenopptatt.

En Boeing 737 Max i Renton, Washington. Onsdag får ingen fly lov til å lette i USA.
En Boeing 737 Max i Renton, Washington. Onsdag får ingen fly lov til å lette i USA. Foto: Lindsey Wasson/ Reuters/ NTB Scanpix (arkiv)
11. jan. 2023 - 12:19

I sin siste oppdatering kort før klokka 15.00 norsk tid skriver det føderale luftfartsverket FAA at en ordre om å holde flyene på bakken, er blitt opphevet som planlagt. Man jobber fortsatt med å finne årsaken til problemet, men flytrafikken er altså i gang igjen som normalt, selv om det trolig vil være forsinkelser hele dagen.

Nettstedet FlightAware skriver at det er totalt 719 innstilte fly og 4013 forsinkelser i, til eller fra USA hittil onsdag.

Ifølge Det hvite hus er det foreløpig ingen tegn til at det er dataangrep som er årsaken til problemene. President Joe Biden har beordret at det amerikanske samferdselsdepartementet gjennomfører en fullverdig granskning.

– Vi jobber med å gjenopprette Notam-systemet. Vi utfører endelige valideringskontroller og laster inn systemet på nytt. Operasjoner på tvers av det nasjonale luftromssystemet er berørt. Vi vil gi hyppige oppdateringer etter hvert som vi gjør fremgang, skrev luftfartsmyndighetene på Twitter ved 12.30-tiden onsdag.

Notam er informasjon som kommer i strukturert form til piloter og annet flygende personell om en rekke forhold, blant annet arbeid på flyplasser, stenging av luftrom og ulike farer. Ifølge en tidligere oppdatering gikk systemet ned allerede tirsdag kveld.

Telenor er ett av selskapene som senker fakturagebyret.
Les også

Setter ned fakturagebyr

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.