DEBATT

Altfor få kvinner tror IT passer for dem

KRONIKK: Databransjen trenger en bedre kjønnsbalanse, skriver Silvija Seres.

I morgen feirer IT-entusiaster verden over at det er 200 år siden Ada Lovelace ble født. I flere år har 13. oktober vært datoen for den internasjonale Ada-dagen, selv om Lovelace egentlig ble født den 10. desember 1815.
I morgen feirer IT-entusiaster verden over at det er 200 år siden Ada Lovelace ble født. I flere år har 13. oktober vært datoen for den internasjonale Ada-dagen, selv om Lovelace egentlig ble født den 10. desember 1815. Bilde: Alfred Edward Chalon via Wikimedia Commons
Silvija Seres
12. okt. 2015 - 09:02

Kronikkforfatteren Silvija Seres er president i Polyteknisk Forening og informatikkforsker i Oxford.
Kronikkforfatteren Silvija Seres er president i Polyteknisk Forening og informatikkforsker i Oxford. Bilde: Picasa
I disse dager er det 200 års jubileum for Ada Lovelace, verdens første programmerer. Vi minnes og feirer sentrale kvinnelige datapionerer og dataforskere, men setter også fokus på manglende kjønnsbalanse i faget.

Les også: Grevinnen Ada la fundamentet for programmering

Færre enn 20 prosent

I den vestlige delen av verden utgjør kvinner langt mindre enn 20 prosent av alle studenter og ansatte i databransjen. Altfor få kvinner i vår del av verden tror at IT er noe for dem. Men det er ikke slik over hele verden. For eksempel i India, Malaysia og flere østeuropeiske land er det en betydelig større andel av kvinner i databransjen. Antakelig spiller økonomien en større rolle i yrkesvalg hos kvinner i disse land, på linje med jobbens familievennlighet og trygghet. Det er også mindre stigmatisering av selve faget, da det ikke oppfattes som «ufeminint» å være god i data eller realfag generelt.

Mangfold

Vi bør og kan endre balansen hos oss også. Bredere mangfold og kjønnsbalanse er unektelig bra for IT bransjen. Noen mener det fra et rettferdighetsperspektiv, og noen fra et produktivitets- og kreativitetsperspektiv. Jeg er enig med begge grupper, men er mest opptatt av det fordi IT bransjens største vekstbegrensning både i Norge og globalt ligger i stadig større underskudd av tilgjengelige talenter, og hverken databransjen eller vår digitaliserte verden har råd til å la være å sette i sving alle skarpe ressurser.

Gjør yrket mer attraktivt

Og da må vi fri bedre til kvinnene, og markedsføre yrket på en mer attraktiv måte. Det er svært mange gode grunner til at kvinner skal like sin data-relatert jobb. Kvinner ønsker jobber som gir en forutsigbar, fleksibel og god karriere, og da er IT et bra valg. Kvinner ønsker allsidighet i oppgavene sine, og IT er bedre enn sitt rykte også her. Med IT er det lett å flytte på seg, og man stivner ikke til i yrket sitt, siden jobben krever livslang læring. IT-bransjen trenger flere gode prosjektledere og ledere, og kvinner er gode på dette. Og snart skjønner også norske styrer nødvendigheten av å ha et godt teknologisyn for strategisk toppledelse.

Benytt denne sjansen

Vi må benytte denne muligheten til å hjelpe både jenter som skal velge utdanning, unge kvinner som står foran sitt første jobbvalg, og eldre kvinner som står overfor mulige karriereskift, å innse alle de fordelene det innebærer å jobbe med IT. Vi må få frem flere positive dimensjoner av IT-yrket: kreativitet, allsidighet, globale samfunnsperspektiver, estetikk, samarbeid. Vi må bli bedre på målrettet rekruttering av kvinner både til IT studier og til IT jobber. Vi må formidle bedre rundt hva IT jobber egentlig innebærer. Vi må tydelig vise like store forventninger, også i IT, til jenter som gutter.  

Share icon
Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.