Altinn får mer penger

Trond Giske pøser på millioner for å unngå ny krasj.

Næringsminister Trond Giske vil gi Altinn 100 millioner ekstra neste år. Det skal sørge for at tjenesten ikke kollapser når folket skal sjekke selvangivelsen og sørge for en rekke nye tjenester.
Næringsminister Trond Giske vil gi Altinn 100 millioner ekstra neste år. Det skal sørge for at tjenesten ikke kollapser når folket skal sjekke selvangivelsen og sørge for en rekke nye tjenester. (Bilde: Per Ervland)

Trond Giske pøser på millioner for å unngå ny krasj.

Altinn er blitt en gigant i offentlig sektors bestrebelser på å bli digitale, men prestisjeprosjektet fikk et kraftig skudd for baugen tidligere i år da løsningen ikke taklet at hundretusenvis av personer ville sjekke selvangivelsen.

Ikke bare knelte tjenesten: Personnummeret til Oslo-mannen Kenneth ble også blottlagt for en rekke brukere og skandalen var et faktum.

Nå melder avisen VG at det ikke skal stå på pengene for å sikre at Altinn skal virke etter hensikten fremover. Til avisen røper nemlig næringsminister Trond Giske at det kommer friske millioner.

– Det vi nå gjør, er å gjennomføre Altinn II, hvor vi skifter ut hele dataplattformen. Jeg vil vi skal komme dit hen, at vi ser på vår datasikkerhet på samme måte som i luftfarten. Det holder ikke med 90 prosent; alle flyene skal ned. På samme måte skal vi bygge et Altinn som er like sikkert, sier Trond Giske til avisen og tillegger:

– Det skal i hvert fall ikke stå på bevillingene når det nye systemet er oppe og står i løpet av neste år. Med omleggingen kommer også en rekke nye tjenester, sier Giske.

Budsjettet til Altinn økes derfor med 100 millioner kroner neste år, fra 158 millioner kroner til 258 millioner kroner. Dessuten vil Brønnøysundsregistrene, som driver Altinn, få et nytt bygg i Brønnøysund til en prislapp på 1 milliard kroner.

De nye tjenestene som skal komme i Altinn neste år, ifølge VG, er blant annet elektronisk skattekort, at mor kan bruke Altinn til å registerte navn på sitt nyfødte barn samt elektronisk oppfølging av sykemeldte.

    Les også:

Til toppen