DIGITALISERING OG OFFENTLIG IT

Altinn vil dele søkeløsning i åpen kildekode. Kommer snart på Github

Bouvet har utviklet integrasjonen mellom Episerver og Elasticsearch.

Altinn sparer mye penger på å velge søkemotor i åpen kildekode. Løsningen som knytter Episerver mot Elasticsearch skal Altinn snart gi bort som åpen kildekode, forklarer kommunikasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad. Arkivfoto.
Altinn sparer mye penger på å velge søkemotor i åpen kildekode. Løsningen som knytter Episerver mot Elasticsearch skal Altinn snart gi bort som åpen kildekode, forklarer kommunikasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad. Arkivfoto. Bilde: Espen Zachariassen
15. nov. 2017 - 05:00 | Endret 15. nov. 2017 - 09:27

Altinn er akkurat lansert i ny drakt. Utseende, design og et klarere språk er de viktigste nyhetene denne gang, men det er også gjort store endringer på søket.

I forbindelse med lanseringen varslet Altinn at skal gi bort søkeløsningen de har fått utviklet som fri programvare på kodenettstedet Github.

Søkeløsningen blir delt på Github om kort tid.
Søkeløsningen blir delt på Github om kort tid. Foto: Marius Jørgenrud

Søkemotoren er den populære og utbredte Elasticsearch, som allerede er åpen kildekode. Altinns bidrag er en egen integrasjon mot publiseringsløsningen Episerver, som konsulentselskapet Bouvet har laget for dem.

– Elasticsearch som vi har brukt er en søkemotor i åpen kildekode som vi har tilpasset veldig godt til Episerver, sier kommunikasjonsansvarlig Jørgen Ferkingstad i Altinn.

Denne tilpasningen kommer de til å utgi i åpen kildekode på nettstedet Github. Det gjenstår å fikse noen småfeil og litt arbeid med dokumentasjon.

Ifølge Ferkingstad tar de sikte på utgivelse over nyttår, sannsynligvis våren 2018.

Millioner spart

Episerver er en mye brukt publiseringsløsning, særlig i offentlig sektor og blant større kunder. De med abonnement på skyutgaven har allerede søkemotoren Episerver Find inkludert. 

For kunder med lokal installasjon i eget datarom er Episerver Find en opsjon som koster ekstra.

Årsaken til at Altinn valgte som de gjorde kan tilskrives to forhold. Altinn kjører lokalt (on premise-versjonen) i egne datamiljø av hensyn til strenge sikkerhetskrav. Søkemotor i åpen kildekode ble dessuten foretrukket fordi det ble langt billigere.

– Lisenskostnadene for Episerver Find ville vært formidable. Det er mye billigere for oss å bruke åpen kildekode, forklarer Ferkingstad.

Innsparingen skal være i millionklassen fordi Episerver krever lisens for hver eneste server, inkludert servere i testmiljø brukt blant annet til system- og akseptansetest.

Ferkingstad hevder at Altinn sin søkemotor også inneholder mer funksjonalitet.

– I tillegg til søkestatistikk, synonymer og best bet (manuell overstyring av søket), er det i tillegg lagt inn mulighet for ulik vekting av ulike innholdstyper, freshness/decay (at nyheter og aktualiteter vektes lavere jo eldre saken er) og hit boosting, sier han.

Etter det digi.no får opplyst fra flere kilder gjorde Episerver for noen år siden en omlegging av lisensordningen. Da skal muligheten for å låne lisenser til testmiljø, uten å betale for slike, ha blitt fjernet.

Ikke bekymret

Episerver tilbyr gratis utviklerlisenser, men tar betalt for lisens for bruk av programvaren i testmiljøer, bekrefter selskapets norgessjef Gøran Hüllert til digi.no.

Han anslår at flesteparten av selskapets 7-800 kunder i Norge benytter seg av cloud-utgaven, der kostnadene er basert på trafikk, søkemotor inkludert.

Hüllert lar seg ikke bekymre over at Altinn skal utgi en søkeløsning, som kanskje kan oppfattes som en slags konkurrent.

– Det er kjempefint, det. Det er ingen motsetning i det å bruke Episerver sammen med Elasticsearch. Vi har også et stort bibliotek av åpen kildekode-moduler tilpasset Episerver. Det er noe vi har jobbet aktivt med i 15 år, sier norgessjefen.

Ifølge ham er også Episerver Find delvis basert på Elasticsearch.

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.