SIKKERHET

Alvorlig sikkerhetsbrudd lammet Grønland: Forsøk på spionasje

Myndighetene på Grønland har vært lammet av et cyberangrep som skulle bane vei for spionasje. Version2 har sett nærmere på Grønlands tilnærming til IT-sikkerhet.

Truslene i Arktis krever større oppmerksomhet, blant annet på det digitale området.
Truslene i Arktis krever større oppmerksomhet, blant annet på det digitale området. Illustrasjon: Rasmus Meisler/Version 2
Carl Nielsen, Version 2
9. apr. 2022 - 14:00

Et IT-sikkerhetbrudd på serverne til Grønlands sentraladministrasjon har stanset automatiske overinger til ulike offentlige ytelser. 

Det skriver Kalaallit Nunaata Radioa (KNR). 

Kommunalt ansatte har måttet overføre penger manuelt siden sentraladministrasjonen har krevd at kommunene ikke bruker programmet som overfører pengene automatisk. 

– Regningene til firmaene kan vi ikke betale. Forrige gang vi betalte, var på torsdag i forrige uke, sa Dorthe Løvstrøm, som er fungerende direktør i Avannaata Kommunia, til KNR 30. mars. – Slik har det vært siden fredag.  

Spionasje 

Selvstyreleder Múte B. Egede opplyser til det grønlandske mediet Sermitsiaq.ag at sikkerhetsbruddet er resultatet av et cyberangrep som skulle brukes til spionasje. 

– Vi ser veldig alvorlig på det. Spionasje og krigføring foregår fremfor alt i cyberspace, og vi er nå i ferd med å gjennomgå alt og stramme opp sikkerheten, sier Egede til Sermitsiaq. 

Selvstyret opplyser dessuten at problemene stort sett er løst. 

Sårbar sikkerhet 

Allerede i januar skrev vi om Grønlands dårlige IT-sikkerhet. Da sa Katrine Nathanielsen, som er leder for Digitalimik Sullissinermut Aqutsisoqarfik (den grønlandske digitaliseringsetaten): 

– Hvis det kommer en russisk hacker som vil inn, er risikoen for at vedkommende klarer det, ganske stor. Vi må anta at det etter hvert vil komme et innbrudd. Da er det mer et spørsmål om hvor raskt vi kan stenge ned, begrense skadene og komme tilbake i drift. Det er den virkeligheten vi må leve med. 

Kathrine Nathanielsen er en del av et team på fire som skal IT-sikre Grønland. 

Denne artikkelen ble først publisert på Version 2

Dag Hugo Stølan (til venstre) blir nestleder i Space Norway-konsernet på permanent basis, mens Morten Tengs konstitueres som administrerende direktør til ny permanent toppsjef er på plass.
Les også

Slutter som Space Norway-sjef

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.