BEDRIFTSTEKNOLOGI

Amazon har blitt brikkeleverandør

Hemmelighetsfullt datterselskap kaster slørene.

Amazon-eide Annapurna Labs tilbyr blant annet systembrikker til rutere og NAS-enheter. Komponentene i illustrasjonsbildet har for øvrig ingenting med selskapet å gjøre.
Amazon-eide Annapurna Labs tilbyr blant annet systembrikker til rutere og NAS-enheter. Komponentene i illustrasjonsbildet har for øvrig ingenting med selskapet å gjøre. Bilde: Pixabay
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
7. jan. 2016 - 15:51

Annapurna Labs, et opprinnelig israelsk selskap som Amazon kjøpte i fjor, avslørte i går hva selskapet virkelig driver med. Da lanserte det en serie med ARM-baserte systembrikker og undersystemer som skal være spesielt egnet for raske WLAN-rutere og nettverkstilknyttede lagringsløsninger (NAS – Network Attached Storage).

Selskapet skriver i en pressemelding at dagens bredbånds- og WLAN-rutere alvorlig hemmet på grunn av manglende nettverks- og regneressurser. Dette legger bånd på hvilke tjenester som kan tilbys av forbrukerenhetene og ofte fører til at forbrukerne må kjøpe flere ulike enheter for å dekke behov som nettverksdrift, lagring, medieadministrasjon, sikkerhetskopiering og internett-tilknytning.

Ifølge Annapurna Labs skyldes dette at standardprosessorene i slike forbrukerrettede produkter har begrenset, generell regnekraft og gjerne må ty til maskinvareakselerasjon og omfattende programvareoptimalisering for å oppnå den ønskede ytelsen. Dette fører igjen begrensninger knyttet til utrulling av nye tjenester og funksjonalitet.

Mer fart

Det er selvfølgelig slike begrensninger Annapurna Labs nå lover at vil forsvinne med selskapets Alpine-produkter, som kan brukes i nye forbrukerrettede nettverksprodukter og -tjenester.

Systembrikkene i Alpine-familien skal leveres med opptil fire CPU-kjerner, DDR4-RAM, Ethernet-støtte for hastigheter på opptil 10 gigabit per sekund og støtte for det som omtales som avanserte lagringsgrensesnitt.

Produktene er utstyrt med funksjonalitet som nok er vanligere integrerte enheter for bedriftsmarkedet enn for forbrukermarkedet. Dette inkluderer bruken av integrerte, termiske sensorer og feilkorrigerende kode (ECC) i forbindelse med både interne og eksterne busser, samt minnet.

Åpen kildekode

Alpine-plattformen skal fungere sammen med et utvalg av åpen kildekode-løsninger, inkludert Data Plane Development Kit (DPDK) og OpenWRT, samt flere rammeverk for hypervisorer og konteinere.

Det sistnevnte skal åpne for isolasjon av applikasjoner fra de kritiske nettverks- og lagringstjenestene, samtidig som at applikasjoner raskt kan rulles ut og oppgraderes, uten at det påvirker de grunnleggende tjenestene.

Allerede har flere kjente produktleverandører lansert eller kunngjort planer om produkter basert på Alpine-familien. Dette inkluderer Asus, Netgear, QNAP Systems og Synology.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.