NETTSKYMARKEDET

Amazon har et digert forsprang til konkurrentene i nettskyen

Men andre vokser betydelig raskere.

Den enorme størrelsen på datasenterne til markedslederne gjør det vanskelig for mindre aktører å konkurrere. Bildet er fra Googles datasenter i Oklahoma.
Den enorme størrelsen på datasenterne til markedslederne gjør det vanskelig for mindre aktører å konkurrere. Bildet er fra Googles datasenter i Oklahoma. Bilde: Google
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
2. nov. 2016 - 08:57

Bruken av offentlige nettskytjenester vokser kraftig, og det samme gjøre omsetningen til de største leverandørene. Ifølge InfoWorld og Reuters steg omsetningen til Amazon, Microsoft, IBM og Google med henholdsvis 55 prosent, 116 prosent, 44 prosent og «den største prosentvise veksten blant selskapets produktlinjer» i forrige kvartal, sammenlignet med samme kvartal i fjor. 

I alle fall Amazon, Microsoft og Google har kunngjort planer om å etablere nye datasentre omkring i verden i løpet av det kommende året. Dette gjøres i alle fall delvis for å kunne betjene ytterligere vekst. 

Forrige kvartal: Gigantene vokser raskest i nettskymarkedet

Enormt forsprang, men det krymper

Den klare markedslederen, i alle fall innen nettskybaserte infrastrukturtjenester (IaaS), er Amazon Web Services (AWS). I en fersk rapport skriver Synergy Research Group at målt i omsetningen, var AWS i tredje kvartal mer enn dobbelt så stor som nettskytjenestene til Microsoft, Google og IBM til sammen. AWS har 45 prosent andel i IaaS-markedet.

Dette til tross for at både Microsoft og Google, ifølge Synergy, vokser raskere. 

Dominerer gjør Amazon også i PaaS-markedet (Platform as a Service), men ikke like mye som i IaaS-markedet. De tre største konkurrentene i denne delen av nettskymarkedet er Salesforce, Microsoft og IBM, men PaaS-omsetningen til AWS er nesten like stor som omsetningen til de tre største konkurrentene til sammen.

Markedsandeler i nettskyen i tredje kvartal av 2016. <i>Foto: Synergy Research Group</i>
Markedsandeler i nettskyen i tredje kvartal av 2016. Foto: Synergy Research Group

 

Det tredje og siste nettskysegmentet som Synergy Research Group omtaler, er managed private cloud. Her er konkurransen en helt annen. IBM er markedsleder med godt under 20 prosent av den totale omsetningen. AWS, Rackspace og NTT er de tre største utfordrerne. 

Totalt sett for nettskymarkedet er Amazon, Microsoft, IBM og Google de fire største aktørene. Ifølge Synergy Research Group har de til sammen en markedsandel på godt over 50 prosent, og alle øker sin respektive markedsandel. 

Leste du denne? Google skal fjerne en av de største svakhetene ved selskapets nettsky

Total vekst

Synergy Research Group har beregnet at den totale omsetningen i nettskymarkedet var på langt over 8 milliarder dollar i forrige kvartal, rundt 50 prosent høyere enn for ett år siden. IaaS er det største segmentet, men den største veksten ser man nå innen PaaS, hvor undersegmenter som database, IoT og dataanalyse alle vokster med minst 100 prosent i året. 

John Dinsdale, sjefanalytiker og forskningsdirektør hos Synergy Research Group, forteller i rapporten at den store omsetningsveksten til Amazon, Microsoft og Google i hovedsak skyldes den store skalaen på selskapenes infrastruktur, noe som gjør at de bedre kan effektivisere driften og presse ned prisene. 

– Dette presser mindre aktører til konsolidering eller refokusering av nettskyaktivitetene. Noen av litt mindre aktørene forsøker å motstå trenden, og i alle fall noen opplever spesielt høy vekst. Dette inkluderer Alibaba, spesielt innen IaaS, og Oracle innen PaaS, sier Dinsdale.

 Prøver seg: Oracle går til priskrig mot Amazon Web Services

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.