FORBRUKERTEKNOLOGI

Amazon kopierer iPod-strategi for e-bokleser

Verdens største nettbutikk skal lansere en ny e-bokleser, sterkt inspirert av Apples iPod.

6. sep. 2007 - 12:12

Det har lenge vært kjent at netthandelen Amazon.com har brukt det siste året på å mobilisere støtte blant store forlag til en ny type e-bokleser, kjent som «Kindle». Bilder av innretningen har vært spredd på nettet siden en lekkasje i fjor høst.

    Les også:

New York Times skriver at en offisiell kunngjøring om Kindle ventes i oktober i år.

Forlagene har måttet undertegne taushetsløfte om Kindle. Likevel har flere detaljer lekket ut.

Prisen anslås til mellom 400 og 500 dollar, det vil si 100 til 200 dollar dyrere enn den eneste e-boken på markedet i dag, Sony Reader. Prisforskjellen forsvares med at Kindle har et eget modem for trådløse nettverk. Modemet skal gjøre det mulig å laste bøker direkte fra Amazons nettsted. En innebygget nettleser skal også la brukeren surfe til alminnelige nettsteder.

E-bøkene fra Amazon vil publiseres i et proprietært format utviklet av et fransk selskap, Mobipocket, som de kjøpte for to år siden. Det innebærer at Amazons e-bøker vil være like tett knyttet til selskapets e-bokleser som musikken på iTunes er til Apples spiller iPod.

Denne strategien kan møte betydelig motstand i Norge og EU, der forbrukermyndighetene krever at Apple skal bryte bindingen mellom iTunes og iPod, altså mellom format og spiller, og sørge for at musikk kjøpt online ikke begrenses til én type spiller. Amazon kan vente tilsvarende motstand dersom de prøver å binde sine e-bøker til sin e-bokleser.

Et annet spørsmålstegn kan settes ved Amazons valg av trådløst nett: Det dreier seg ikke om vanlig WLAN, heller ikke om vanlig 3G, men om EVDO. I Norge er ICE-nettet alene om å benytte EVDO, som er en forbedring av CDMA2000, uten at det derved er sagt at Kindle vil kunne brukes av dem som abonnerer på denne typen mobilt bredbånd.

Lekkasjene om Kindle går ellers ut på at Amazon vil forhåndslaste e-bokleseren med diverse oppslagsverk, og tilby abonnementer til valgfrie aviser. Her nevnes New York Times, Wall Street Journal og franske Le Monde som mulige alternativer.

Grensesnittet til Kindle er tilpasset behovet for å lese store mengder tekst uten å måtte lade opp batteriet, og til å skrive notater og webadresser. Det siste forklarer hvorfor innretningen har et tastatur. Skjermen er i gråtoner. Nettleseren og maskinvaren er innrettet på statisk innhold, slik at Kindle ikke egner seg til verken video eller animasjoner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.