KUNSTIG INTELLIGENS

Amazon vil gjøre alle dagligvarebutikker kasseløse med kunstig intelligens

Tilbyr nå teknologien til alle som er interessert.

Amazon Go-konseptet kan snart spre seg til mange andre butikker.
Amazon Go-konseptet kan snart spre seg til mange andre butikker. Bilde: Reuters/Jason Redmond
10. mars 2020 - 09:35

Digi.no har tidligere omtalt det nye butikkonseptet fra Amazon, som innebærer å bruke AI-baserte løsninger til å fjerne kassaapparatene slik at kundene bare kan ta varene sine og gå.

Nå melder nyhetsbyrået Reuters at Amazon skal begynne å tilby teknologien til andre selskaper, som altså kan bety at vi vil få konseptet i langt flere butikker etter hvert.

Ny nettside

Amazon har i denne forbindelse lansert en nettside kalt «Just Walk Out», hvor kjeder og butikker kan melde sin interesse for teknologien. Hvorvidt dette også omfatter selskaper i andre land er uvisst.

Nettkjempen har i lengre tid prøvd ut konseptet sitt Amazon Go. Den første butikken ble åpnet i 2017 i byen Seattle og tilbød hovedsaklig ferdigpakket mat.

Mobilappen tar seg av hele prosessen. <i>Foto:  Google Play</i>
Mobilappen tar seg av hele prosessen. Foto:  Google Play

Den første fullverdige dagligvarebutikken – Amazon Go Grocery – åpnet dørene i samme by i slutten av februar. 

Amazon Go-konseptet fungerer ved at kundene benytter en egen mobilapp for å få tilgang til butikken.

Deretter kan man ta det man trenger fra hyllene, og ved hjelp av datasyn, avanserte sensorsystemer, «deep learning» og annen AI-teknologi registreres alle varene automatisk i en virtuell handlevogn.

Bruker mobilapper

Ifølge Amazons egen beskrivelse av konseptet dreier det seg om en teknologi som ligner på den man finner i selvkjørende biler.

Les også

Amazons matbutikker skal være på vei til Europa

Systemet registrerer også når du eventuelt legger ting tilbake i hyllene dersom du ombestemmer deg. Når du forlater butikken legges alle varene i den virtuelle handlevognen sammen, og deretter belastes Amazon-kontoen for varene samtidig som en kvittering sendes til mobilappen. Appen er tilgjengelig både til Android og IOS.

Tanken er å gjøre dagligvarehandel mer bekvem og effektiv, ved at man slipper kø  – selv i de tilfellene hvor butikken måtte være full av kunder.

Hvorvidt vi vil få se konseptet her til lands gjenstår å se, men det har tidligere dukket opp opplysninger om at Amazon planlegger å åpne Go-butikker også i Europa.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.