– Amazon vil lansere dataanalyse

Vil gå i strupen på IBM og Microsoft.

– Amazon vil lansere dataanalyse
Amazon kommer til å utvide sitt tilbud av nettsky-tjenester i løpet av kort tid, skriver Wall Street Journal. Bilde: Ted S. Warren, AP/NTB scanpix

Amazons nettskytjenester, Amazon Web Services, brukes bredt av mange profilerte bedrifter.

I et forsøk på å knytte disse kundene enda tettere med sine tjenester, vil Amazon nå lansere avanserte analyseverktøy som en del av AWS-pakken. Det skriver Wall Street Journal – tjenesten er enda ikke bekreftet offisielt av Amazon.

Tjenesten skal ha kodenavn Space Needle, og en del av planen er å nå mindre tekniske brukere, gjøre tjenesten mer brukervennlig og samtidig tett integrert med øvrige elementer av Amazon Web Services.

Les også: Politiet skal få big data-system med enorm kapasitet

Blant funksjonaliteten som skal tilbys er en raskere måte å overføre data fra og til AWS, noe som skal koste en månedlig avgift.

Rom for flere aktører

Poenget er at markedet for dataanalyse er fortsatt umodent, skriver Wall Street Journal, og til tross for stadig flere aktører er mange bedrifter skuffet over mulighetene som foreligger i dag. Bare rundt 40 prosent av tilgjengelig data blir brukt til analyse og avgjørelser.

Data som analyseres bidrar til bedre avgjørelser, noe som fører til bedre effektivitet og større muligheter for bedrifter. Det påpekes at forskere som kan være behjelpelige med å tolke dataene er veldig etterspurt – og får godt betalt.

Dermed er det stadig flere selskaper som tilbyr dataanalyse. Microsoft og IBM er blant de mest profilerte for tiden, og det finnes også mange oppstarter som forsøker seg på teknologien.

Utfordringen er ofte å få tilgang til selve informasjonen, som gjerne lagres i mange forskjellige formater, på forskjellige kilder, og forskjellig utstyr. Det er ikke alltid like enkelt å nå frem.

Les også: De fleste velger Amazons nettsky

Det er altså en fordel for Amazon å knytte en analysetjeneste sammen med resten av AWS – men det er ikke klart hvordan data fra andre kilder enn Amazon-økosystemet vil kunne mates inn.