BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD angriper Intel på servere

AMDs kommende superprosessor vil kunne gi Intel kraftig konkurranse innen markedet for x86-kompatible servere. Ikke minst busshastigheten på AMD K7 vil bli imponerende.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
14. okt. 1998 - 12:13

K7 vil bli AMDs spydspiss når selskapet i 1999 skal begynne å konkurrere på markedet for servere og arbeidsstasjoner. Den første utgaven av K7 vil ha en klokkehastighet på 500 MHz og vil støtte busshastigheter opptil 200 MHz ved å bruke Alpha EV6-bussteknologien, utviklet av Digital. Men Dirk Meyer, AMDs utviklingssjef for K7, sier til The Register at neste utgave vil støtte busshastigheter opptil 400 MHz.

Alpha EV6-teknologien gjør også at K7 vil fungere i et multiprosessorsystem.

- Med K7 vil vi kunne angripe det øverste sjiktet av markedet, det har vi aldri gjort før, forteller Meyer.

Prosessoren skal også ha en svært rask flyttallsenhet og støtte sekundære hurtigminner på mellom 512 kB og 8 MB. Disse vil være montert utenfor selve brikken, men Meyer utelukker ikke at K7 etter hvert vil få hurtigminnet integrert i selve prosessoren.

Ifølge AMD vil prosessoren også være utstyrt med et primært hurtigminne på 128 kB. Dette vil selvsagt være integrert i selve prosessoren og er like stort som hele det sekundære hurtigminnet i Intels nyeste Celeron-modeller.

Slik K7 nå planlegges levert, er det sekundære hurtigminnet og prosessoren montert på et datterkort som stikkes inn i hovedkortet ved hjelp av Slot 1-liknende kontakt.

Ytelsen til MMX og 3DNow! er utbedret ved hjelp av tre superskalare multimedia-utvidelsesenheter. Meyer utelukker ikke at brikken også vil støtte Intels Katmai-instruksjoner som kommer i første kvartal av 1999.

- Vi vil evaluere disse når det flere detaljer blir offentliggjort, sier han.

Meyer er likevel overbevist om at 3DNow! vil gjøre suksess. Årsaken er at når Katmai endelig kommer på markedet, har AMD allerede solgt ti millioner prosessorer med 3DNow!. Multimediainstruksjonssettet støttes nå av K6-2 og den kommende K6-3-prosessoren.

Ifølge Meyer vil K7 bli støttet av en lang rekke brikkesett- og hovedkortprodusenter, slik at flere hovedkort vil komme på markedet samtidig som prosessoren slippes på markedet. Når dette vil skje, er ikke helt avgjort, men det vil trolig skje i løpet av første halvår av 1999.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.