MASKINVARE

AMD avduket «verdens kraftigste» serverprosessor

Lanserte helt ny generasjon med Epyc-prosessorer i dag.

AMD EPYC 7003 Series Processor Half Delidded_right
AMD EPYC 7003 Series Processor Half Delidded_right Foto: AMD
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. mars 2021 - 16:00

AMD kom i dag med selskapets tredje generasjon med Epyc serverprosessorer. Disse er basert på den nye Zen 3-kjernen og skal kunne utføre opptil 19 prosent flere instruksjoner per klokkesyklus enn forgjengerne. De nye prosessorene har så langt vært kjent under kodenavnet «Milan».

De nye Epyc-prosessorene i den nye generasjonen er samlet i det som heter Epyc 7003-serien. Den består i alle fall så langt av 20 ulike modeller med mellom 8 og 64 kjerner, varierende klokkehastigheter, effektbehov og L3-cache-støttelser. Veiledende pris ligger på mellom 913 og 7890 dollar per stykk i kvanta på tusen prosessorer. 

De største forskjellene på AMDs Zen 2- og Zen 3-prosessorkjerner. <i>Illustrasjon:  AMD</i>
De største forskjellene på AMDs Zen 2- og Zen 3-prosessorkjerner. Illustrasjon:  AMD
Sigma2 har superdatamaskiner over hele Norge. Hovedvekten av maskinparken ligger i Lefdal Mine Datasenter i Sogn og Fjordane etter at det statlige selskapet signerte en avtale med datasenterleverandøren i 2021. Den nye superdatamaskinen vil også ha sitt tilholdssted i den nedlagte gruva. Her fra innflyttingen høsten 2022.
Les også

Blar opp 250 millioner for Norges kraftigste superdatamaskin

Lover grusing av Intel

AMD lover opptil dobbelt ytelse innen viktige bruksområder tungregning (HPC), nettsky og serverapplikasjoner for store bedrifter – også sammenlignet med konkurrentene, noe som i de fleste tilfeller betyr Intels kraftigste Xeon-prosessorer. 

Slike påstander bør uansett tas med et par klyper salt inntil de har blitt verifisert av uavhengige testere, men det er ingen tvil om at AMD gjør det selskapet kan for å vinne markedsandeler i en periode hvor Intel sliter med deler av teknologien.

Les også:
Intel skal sette ut deler av CPU-produksjonen

– Verdens kraftigste

Tredjegenerasjon AMD Epyc-prosessor uten lokk. <i>Foto:  AMD</i>
Tredjegenerasjon AMD Epyc-prosessor uten lokk. Foto:  AMD

Blant de nye prosessorene er Epyc 7763, som AMD omtaler som serverprosessoren med høyest ytelse i verden. Den har 64 kjerner, er normalt klokket til 2,45 gigahertz, med en maksimal «boost»-hastighet på 3,50 GHz. Det er andre prosessorer i samme familie som har høyere grunnhastighet, men disse har maksimalt 32 kjerner. 

Epyc 7763 leveres med 256 megabyte L3-cacheminne, altså 4 megabyte per kjerne. Til sammenligning har modellen Epyc 72F3 hele 32 megabyte L3-cacheminne per kjerne, men til gjengjeld bare 8 kjerner. 

AMD lister i pressemeldingen opp en rekke kunder som kommer til å ta i bruk Epyc 7003-serien i systemer og produkter. Dette inkluderer serverleverandører som Cisco, Dell, HPE og Supermicro, men også nettskyplattformene Amazon Web Services, Microsoft Azure, Google Cloud og Oracle Cloud Infrastructure. 

Hos brikkegiganten Intel ser man weben som dagens sentrale plattform, og derfor er det viktig at firmaets maskinvare kan yte optimalt, også når teknologiene er HTML, Javascript og CSS, påpeker webarkitekt Kenneth Christiansen.
Les også

Javascript 2024: Slutt på tomme løfter, mener web-arkitekt

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.