MASKINVARE

AMD har blitt frastjålet GPU-design

Deler av det har blitt delt på Github.

Det skal blant annet være designfiler for arkitekturen brukt i AMDs Radeon RX 5500-grafikkprosessorer som har blitt stjålet.
Det skal blant annet være designfiler for arkitekturen brukt i AMDs Radeon RX 5500-grafikkprosessorer som har blitt stjålet. Foto: AMD
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
27. mars 2020 - 09:55

AMD bekreftet denne uken at selskapet har blitt frastjålet det som trolig er GPU-design skrevet i språket Verilog. Selskapet skal ha blitt kontaktet i desember i fjor av en person som hevdet å ha testfiler relatert til deler av selskapets nåværende og framtidige grafikkprodukter. 

Et utvalg av disse filene har blitt delt i fire ulike Github-repositorier. Disse ble tatt ned tidligere denne uken etter krav fra AMD

– Trøndelag er et kraftsentrum, sier Marit Gartland, som er ny leder for Computas i Trondheim.
Les også

Marit Gartland skal lede Computas i Trondheim

En person som hevder å være den som har stjålet filene, sier til TorrentFreak at det dreier seg om design og kode knyttet til AMDs Navi- og Arden-arkitekturer for GPU-er. Navi ble introdusert i produkter i fjor sommer, mens Arden ryktes å være en GPU som skal brukes i den kommende Xbox Series X fra Microsoft. 

Hacket PC

Personen, som angivelig skal være en kvinne, sier videre til TorrentFreak at hun fant designfilene i en hacket datamaskin i november i fjor. Datamaskinen skal ikke ha hatt noen effektiv beskyttelse mot lekkasje av koden. 

Kvinnen ønsker å selge filene, men dersom hun ikke lykkes med å finne en kjøper, vil hun lekke alt sammen. 

Ikke kontakt

Det er uklart hvem som kontaktet AMD, for kvinnen selv sier at hun ikke har vært i kontakt med selskapet. 

Sofie Nystrøm klatret fort i gradene fra å være direktør ved NTNUs senter for cybersikkerhet til å bli direktør for Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) i 2021. Hun har også vært leder i E-tjenesten. Nå har hun startet eget selskap og fått saksforbud. Her sammen med generalmajor Inge Kampenes i Cyberforsvaret da det ble kjent at Nystrøm ble NSM-sjef.
Les også

Tidligere NSM-sjef: Startet selskap – har fått saksforbud

– Jeg har ikke snakket med AMD fordi jeg er temmelig sikker på at de i stedet for å akseptere feilen sin og la det være med det, så vil de forsøke å saksøke meg, sier hun til TorrentFreak.

Det kan nok skje uansett, for AMD opplyser at de samarbeider med blant annet politiet i det som omtales som en kriminaletterforskning. Selskapet avviser samtidig at lekkasjen av filene er veldig skadelig for selskapet.

– Selv om vi er klar over at gjerningspersonen har ytterligere filer som ikke har blitt offentliggjort, mener vi at de stjålne grafikk-åndsverkene ikke er sentrale for konkurransedyktigheten eller sikkerheten til grafikkproduktene våre. Vi er ikke kjent med at gjerningspersonen er i besittelse av noe annet av AMDs immaterielle eiendom, heter det i uttalelsen fra selskapet.

Bea Longworth i Nvidia kaller seg teknologioptimist og er tydelig på at KI er en del av løsningen og ikke en del av problemet når vi tenker på energi og klima.
Les også

Nvidia-topp: – Vi trenger ikke ofre vår høyteknologiske fremtid for å nå klimamålene

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.