AMD og ARM inngår allianse mot Intel

Lager åpen standard som skal gi enklere programvareutvikling.

HSA Foundation skal gjøre det enklere å lage programvare som mer effektivt utnytter at dagens prosessorbrikker er utstyrt med både CPU, GPU og i blant også andre akseleratorer.
HSA Foundation skal gjøre det enklere å lage programvare som mer effektivt utnytter at dagens prosessorbrikker er utstyrt med både CPU, GPU og i blant også andre akseleratorer. (Bilde: HSA Foundation)

Lager åpen standard som skal gi enklere programvareutvikling.

Prosessorteknologiselskapene AMD og ARM sammen med Imagination Technologies, MediaTek og Texas Instruments etablert stiftelsen Heterogeneous System Architecture (HSA) Foundation som skal definere og promotere en åpen standardbasert tilnærming til heterogen databehandling. Tilnærmingen vil inkludere en felles maskinvarespesifikasjon og et bredt økosystem som skal gjøre det enklere for programvareutviklere å lage applikasjoner som i større grad utnytter mulighetene i moderne prosessorer.

Mens prosessorbrikker tidligere var ensbetydende med CPU-er, er så godt som alle prosessorbrikker i dag også utstyrt med grafikkprosessor (GPU). Samtidig er GPU-en i ferd med å spille en stadig sterkere innen databehandling som ikke bare omhandler avansert grafikk. GPU-er er ofte svært effektive til parallellprosessering generelt. HSA-arkitekturen vil åpne for at CPU-er og GPU-er vil kunne fungere i samarbeid via systemminnet, på tvers av ulike operativsystemer og maskinvaredesign.

Det HSA blant annet vil gjøre, er å standardisere en heterogen programmeringsmodell og tilby robuste løsninger omkring denne, inkludert utviklingsverktøy, SDK-er, biblioteker, dokumentasjon, opplæring og support.

Stiftelsen inviterer nå andre leverandører av halvlederprodukter, samt leverandører av operativsystemer og annen programvare, elektroniske enheter, academia og åpen kildekode-utviklere til å bli medlemmer.

Arven som bremsekloss

– HSA flytter bransjen forbi restriksjonene til den mer enn 25 år gamle systemarkitekturen som nå kveler programvareinnovasjoner, sier Phil Rogers, president i HSA Foundation og AMD Corporate Fellow, i en pressemelding.

– Ved å sikte HSA helt og holdent mot behovene til programvareutviklere, har vi designet en felles maskinvareplattform for løsninger med høy ytelse og energieffektivitet. HSA åpner for en ny verden med muligheter på tvers av pc-er, smartmobiler, nettbrett og ultratynne notebooks, i tillegg til de innovative superdatamaskinene og nettskytjenestene som definerer den moderne databehandlingsopplevelsen, sier Rogers.

Interessant er det selvfølgelig at de to viktigste av Intels prosessorkonkurrenter nå inngår et samarbeid om ny arkitektur. Det er i teorien ingenting som hindrer Intel fra å være med på dette, men sannsynligheten for at det vil skje, er ikke stor. AMD konkurrerer primært med Intel med prosessorer til pc-er og servere. ARMs teknologier brukes mest i mobile enheter, et områder Intel kjemper for å komme sterkere inn på. Samtidig er ARM i ferd med å få klar prosessorer for servere.

Til PCMag.com sier Patrick Moorhead, analytiker i Moor Insights & Strategy, at denne initiativet vil gjøre CPU-er, GPU-er og andre akseleratorer til likeverdige innbyggere på tvers av datamaskinplattformer.

– Dersom HSA Foundation får støtte fra Microsoft med Visual Studio, Google med Android SDK og Apple med XCode, vil dette virkelig være noe som endrer spillet, sier Moorhead.

    Les også:

Til toppen