FORBRUKERTEKNOLOGI

AMD planlegger trekjernede prosessorer

Mye tyder på at AMD vil innføre et nytt ytelsestrinn for prosessorer ved å skru av en kjerne.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
17. sep. 2007 - 09:52

Ryktene om at AMD vil tilby prosessorer med tre kjerner har svirret en stund, men ifølge The Inquirer skal ryktene nå være bekreftet. Spørsmålet som nå melder seg er hvorfor selskapet vil tilby dette.

Selvfølgelig kan man tenke seg at dette kan være et forsøk på å få solgt firekjernede brikker hvor én kjerne har feilet i testingen etter produksjonen, men det skal visstnok ikke være tilfellet. I stedet vil AMD deaktivere den ene kjernen i fullt fungerende, firekjernede brikker.

Den viktigste årsaken skal ifølge ifølge The Inquirer at AMD med dette vil kunne tilby noe Intel ikke enkelt kan tilby, i hvert fall fram selskapet kommer med Nehalem-brikke høsten 2008. For AMD skal det bare være å svi av en sikring.

    Les også:

AMD vil dermed kunne tilby prosessorer med hele spekteret fra 1 til 4 kjerner. De trekjernede brikkene vil levere en ytelse som ligger mellom de to- og de firekjernede, og vil prises deretter. Faren er likevel at kunder som normalt vil velge firekjernede brikker, nå finner ut at de vil kunne greie seg med de rimeligere trekjernede.

En mulig fordel med de trekjernede brikkene er at de i utgangspunktet vil være mindre energikrevende enn de firekjernede. Dette kan åpne opp for å kjøre prosessorene med høyere klokkehastighet enn det som er mulig med alle de fire kjernene i drift. Mange ytelseskrevende programmer, blant annet spill, er fortsatt lite i stand til å utnytte tilgangen på flere kjerner.

Det er ikke kjent når de trekjernede brikkene eventuelt vil komme på markedet, men et naturlig tidspunkt er i forbindelse med lanseringen av de firekjernede Phenom-prosessorene for stasjonære PC-er, som skal skje senere i år.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.