BEDRIFTSTEKNOLOGI

AMD setter nye grenser for grafikkoppløsning

ATI Eyefinity nærmer seg grensen for hva mennesker kan oppfatte.

Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
11. sep. 2009 - 13:54

AMDs neste generasjon med ATI Radeon grafikkprosessorer skal gi brukere av spill og andre grafikkintensive applikasjoner en helt ny målestokk. Med ett eneste grafikkort skal en pc kunne levere en oppløsning tilsvarende 12 ganger 1080p.

Dette kan oppnås ved å koble seks skjermer, hver med en oppløsning på 2560x1600 piksler, til grafikkortet ved hjelp av DisplayPort-grensesnittet.

Det skal først og fremst være skjermteknologien som setter grensene nå. Med en framtidig 8K x 8K-skjermteknologi skal et enkelt kort kunne levere en oppløsning på 67 megapiksler, fordelt på en synsvinkel på omtrent 41 grader.

Dersom man kobler sammen fire kort med Eyefinity-støtte, skal man med gode nok skjermer kunne oppnå en oppløsning så høy som 268 megapiksler, fordelt på en synsvinkel på 82 grader.

Dette vil dog ikke være mulig med så høy oppfriskningsrate som man ønsker når man spiller spill. Med 60 Hz skal man kunne oppnå 98,4 megapiksler.

Eksempler på mulige skjermoppsett med ATI Eyefinity.
Eksempler på mulige skjermoppsett med ATI Eyefinity.

En beskrivelse av hvor høy oppløsning menneskeøyet kan oppfatte, finnes på denne siden. Selv med 268 megapiksler fordelt på 82 grader er man ikke helt i mål ennå, men man nærmer seg.

AMD ser for seg at teknologien vil kunne brukes til underholdning, virtuelle verdener, undervisning og ulike produktivitetsformål.

Samsung skal i samarbeid med AMD introdusere skjermer med svært tynne kanter, slik at kombinasjonen av seks skjermer mer framstår som én stor skjerm. I videoen nedenfor er det derimot skjermer fra Dell som har blitt brukt.

AMD opplyser også at mens dagens ATI Radeon HD 4890 grafikkprosessor har en regnekraft på 1,36 teraflops, har interne beregninger vist at prosessor i den kommende generasjon vil kunne utføre opptil 2,5 billioner flyttallsoperasjoner i sekundet (teraflops).

AMD sier i pressemeldingen ingenting om når den neste generasjonen vil komme på markedet, men siden det er denne generasjonen som skal innføre støtte for DirectX 11, tyder alt på at det vil skje denne høsten, siden slik støtte også kommer med Windows 7. Driverstøtten skal allerede være på plass for Windows. Linux-støtten kommer noe senere.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.