AMD svarer på Intels Core i9 med 16-kjerners Ryzen-prosessor

Utvider Ryzen-familien med en ny toppmodell med 16 kjerner og større PCIe-kapasitet enn Intels nye Core i9.

Threadripper blir toppmodellen i AMDs Ryzen-familie med prosessorer.
Threadripper blir toppmodellen i AMDs Ryzen-familie med prosessorer. (Bilde: AMD (skjermbilde fra YouTube))

Utvider Ryzen-familien med en ny toppmodell med 16 kjerner og større PCIe-kapasitet enn Intels nye Core i9.

Rivaliseringen mellom brikkegiganten Intel og den noe mindre konkurrenten AMD har blusset opp igjen etter flere års ledelse av Intel. Dagen etter lanseringen av Intels Core i9-prosessor svarte AMD med å lansere en ny Ryzen-toppmodell.

Den nye Ryzen-prosessoren med kodenavnet «Threadripper» (AMD har alltid vært best på å ha de mest «heavy metal»-aktige kodenavnene) får det mer offisielle navnet Ryzen 9. Navnet ser dermed ut til å være et direkte motsvar til Core i9, som Intel lanserte i forbindelse med Computex-messen denne uken. 

Ryzen 9-serien vil omfatte en toppmodell med 16 fysiske kjerner og 32 tråder. Det er tett opptil de 18 kjerner som Intel har annonsert at Core i9 vil komme med senere i år.

Opptil 64 PCI Express-baner

AMD har ikke gått ut med klokkefrekvenser og utdypende spesifikasjoner på Ryzen 9, men ifølge The Inquirer vil Ryzen 9 støtte 64 PCIe 3.0-baner (PCI Express), mot opptil 44 for Core i9. 

Dermed er det lagt opp til at en del av slaget mellom de to prosessorseriene vil foregå på I/O-nivå. AMDs Ryzen 9 vil også støtte opptil to terabyte DDR4-minne. Så store minnemengder støttes i både Linux og Windows

Både Intel og AMD har oppgradert sine brikkesett i forbindelse med de nye prosessorseriene, og hos AMD heter det nye brikkesettet X399. Forskjellen er dual og quad-kanaler til systemminnet, hvor AMD akkurat nå har fordelen.

Amerikanske PC World har bemerket at den nye Ryzen 9 er en temmelig stor prosessor, som får en ny sokkel kalt TR4. 

AMD har ennå ikke spesifisert konkrete priser eller tilgjengelighet for Ryzen 9, utover at de første utgavene vil komme i løpet av sommeren. 

Artikkelen er levert av Version2.dk

Kommentarer (8)

Kommentarer (8)
Til toppen