JUSS OG SAMFUNN

Amerikanerne vil ikke betale for e-bøker

Befolkningen på andre siden av dammen er mer enn villige til å lese elektroniske bøker, men dollarsedlene tviholder de på.

4. sep. 2000 - 07:52

I en fersk undersøkelse fra USA, sier to av tre at de godt kunne tenke seg å bruke oppslagsverk i elektronisk form. Men det er bare én av åtte, eller 12 prosent, som sier at de "trolig" ville legge penger i en e-bok eller en leser for elektroniske bøker.

Disse tallene ble tidligere i uken presentert på Seybold SF-konferansen om digital publisering, skriver svenske IT-Affärer.

Undersøkelsen viser at prisen har mye å si for forbrukernes opptak av elektroniske bøker. Norske Aschehoug lanserte e-bøker i vår, men har hittil ikke solgt mer enn rundt 40 eksemplarer. Forlagets bøker selges til samme pris som pocket-utgavene i butikken.

Les:
Bare 40 e-bøker solgt så langt

Undersøkelsen gir også signaler om at mange ser prisen på lesemaskinene er et hinder. Det finnes flere forskjellige dedikerte e-bok-lesere på markedet, men da Aschehoug lanserte sine subsidierte lesere, dreide det seg om vanlige lomme-PC maskiner som også kan holde orden på avtaler, telefonnummer, MP3-musikk, regnskap, surfe på internett og ta imot og sende e-post, i tillegg til at man kan lagre store mengder littreatur på dem.

Forlagets 100 maskiner til halv pris ble revet bort av ivrige kunder, mens omsetningen av bøker ikke har medført tilsvarende oppløp.

To tredjedeler av de spurte sa at det ikke var særlig sannsynlig at de kom til å investere i en e-bok eller en leser for elektroniske bøker iløpet av de neste 12 månedene.

Undersøkelsen ble gjort av anerkjente Seybold Research, og de spurte nærmere 3.000 amerikanere om deres forhold til elektroniske bøker.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.