PERSONVERN

Amnesty mener norsk korona-app er blant de verste i verden

Folkehelseinstituttet står bak appen Smittestopp.
Folkehelseinstituttet står bak appen Smittestopp. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Amnesty International rangerer den norske Smittestopp-appen på bunn i verden sammen med apper fra Kuwait og Bahrain når det gjelder personvern.

Til NRK sier Claudio Guarnieri, sjef for Amnesty Internationals sikkerhetslaboratorium, at de tre appene må stanses øyeblikkelig – inntil tilstrekkelig sikring av menneskerettighetene er på plass.

– Bahrain, Kuwait og Norge gjør en grov overkjøring av personvernet, med svært inngripende overvåking som går langt utover det som er forsvarlig i arbeidet med å stoppe koronasmitten, sier han.

Helseminister Bent Høie (H) er uenig og mener appen ikke går utover menneskerettighetene, blant annet fordi den er frivillig å laste ned.

Mandag denne uka slettet Folkehelseinstituttet (FHI) alle data fra Smittestopp-appen etter å ha fått varsel om midlertidig forbud mot datainnsamling fra Datatilsynet. FHI er uenig i vurderingen og har fått frist til 23. juni med å svare tilsynet. FHI anbefaler folk å beholde appen på telefonen.

Appen har blitt lastet ned 1,6 millioner ganger og har nesten 600.000 aktive brukere som deler data med FHI, ifølge tall fra 3. juni.

Les også

Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.