Analoge TV-dekodere går i søpla

Innen september i år vil alle analoge satellitt-TV-signaler i Norge være slått av. Mer enn 25.000 ViaSat-kunder kan få svart skjerm allerede neste uke.

Innen september i år vil alle analoge satellitt-TV-signaler i Norge være slått av. Mer enn 25.000 ViaSat-kunder kan få svart skjerm allerede neste uke.

Om en ukes tid, nærmere bestemt den 1. mai, skal satelllitt-TV-operatøren ViaSat skru av sine analoge sendinger og gå over på digitalt.

Har du ikke fått installert digital dekoder ennå? Da kommer det kanskje brev fra ViaSat denne uken, for selskapet vil ikke rekke å 'digitalisere' alle sine abonnenter.

Dermed blir det mange som får svart skjerm fra 01.05.2001.

- Vi kommer ikke til å være helt i mål, det kommer nok til å være i overkant av 25.000 brukere som kan få svart skjerm, sier administrerende direktør Einar Brustad til digitoday.

Selskapet regner med å sende ut brev til de abonnentene som de ikke kommer til å rekke over, slik at de blir orientert iløpet av denne uken, men Brustad sier de også har informert kontinuerlig i medlemsbladet sitt.

- Transponderleien går ut 30. april, og det er ikke noe du bare ber om en måned ekstra på. Derfor stenger vi da, etter å ha digitalisert over 100.000 hjem på fem måneder. Og vi har over 300 installatører som jobber på spreng for å ta de siste.

Alle som mister dager eller uker med TV-sendinger skal bli kompensert, sier Brustad.

- Hvis de mister en uke, så legger vi bare på en uke ekstra, pluss at folk kan få noen pay-per-view-billetter som plaster på såret. Han legger til at selskapet skal være "storsinnet" for å unngå bråk, og at Forbrukerombudet er blitt orientert om endringene, og mulighetene for klagestorm.

Også Canal Digital skal skru av sine analoge sendinger senere i år. De har satt datoen 3. september som siste åpningsdag for de analoge sendingene, noe som betyr at etter den tid er de analoge dekoderne ubrukelige.

Administrerende direktør Svein Erik Davidsen forteller at de jobber hardt med å få alle sine kunder over på digital platform i en fei, slik at ingen blir sittende med svart skjerm utpå høsten.

Nå blir ikke skjermene helt svarte - man vil jo fortsatt kunne ta inn NRK, TV2 og TV Norge, samt TV3 en stund til.

Til toppen