Android får full overhaling til høsten

Google viste frem satsninger på TV, klokker og bil.

Android får full overhaling til høsten
Androids nye design skal gå på tvers av enheter. Bilde: Google Live Stream

Google åpnet sin store utviklerfokuserte konferanse I/O onsdag kveld norsk tid.

Selskapet startet med å skryte av at det nå finnes 1 milliard aktive Android-brukere over en gitt 30-dagers periode. Disse brukerne tar 93 millioner «selfies» hver dag. Det oppgis at 62 prosent av nettbrett-markedet nå tilhører Android, og det skal ikke inkludere separate varianter som Kindle.

Det ble introdusert et initiativ for å nå nye markeder kalt Android One. Det er en referanseplattform for rimelig maskinvare som kjører «stock» Android. Tre indiske leverandører er klare med Android One høsten 2014.

Mange Android-forbedringer

Som avslørt tidligere, viste Google frem den nye Android-versjonen, som foreløpig bare kalles L-plattformen. Den skal lanseres til høsten, og tradisjonelt annonserer selskapet de nye Android-versjonene også på høsten. Denne gangen valgte Google imidlertid å gi oss et sniktitt på L allerede nå, først og fremst for at utviklerne skal få bedre tid til å jobbe med applikasjonene.

Det er nemlig ganske betydelige endringer som introduseres.

For det første er det visuelle designet kraftig overhalt. Google kaller det for «Material Design», og filosofien er at grensesnittet skal føles mer realistisk og virkelighetsnært, med mer dybde, mer naturlige animasjoner og bevegelser. Material Design skal rulles ut på tvers av smartmobiler, webapplikasjoner, Chrome OS og andre plattformer, og skal bringe disse plattformene enda nærmere hverandre.

Slik ser Material Design ut.

Overhalingen innebærer mer tydelig fargebruk som symboliserer diverse bruksområder, oppfriskede ikoner, mer gjennomført typografi som skal være like lesbar uansett plattform og skjerm, pluss massevis av små detaljer - nye animasjoner på tvers av grensesnittet, mer gjennomtenkt designspråk og mye mer.

Hele grensesnittet fremstår som rundere, med færre firkantede knapper og mer delikate ikoner.

Eksempel på Material Design.
Eksempel på Material Design. Bilde: Google Live Stream

Google viste også frem hvordan Material Design brukes andre steder enn Android, for eksempel på tradisjonelt websøk.

Alle Android-apps skal overhales med det nye designet, og foreløpig viser Google hvordan Gmail-klienten og ringeapplikasjonen ser ut med Material Design.

Mye under panseret

L-plattformen innebærer også mange nye funksjoner.

For eksempel varslinger, som nå får interaktiv tilgang direkte fra låseskjermen. Man kan fjerne varslinger rett fra denne skjermen, eller dobbeltrykke på dem for å gå rett til den relevante appen. Varslingene sorteres også etter relevans og viktighet. De viktigste varslingene kan man også få direkte på skjermen mens man holder på med andre ting, og kan enkelt aksepteres eller fjernes da.

Låseskjermen får også mer fleksibilitet når det gjelder hvordan man låser opp. Hvis systemet kjenner igjen at man er på et forhåndsgodkjent sted, eller for eksempel koblet til en godkjent Bluetooth-enhet, kan man hoppe over låsekoden fullstendig, mens mobilen fortsatt krever kode når du er utenfor de godkjente sonene.

Varslinger på låseskjermen.
Varslinger på låseskjermen. Bilde: Google Live Stream

Web og Chrome integreres enda dypere i hele Android. For eksempel dukker nettleserfaner opp i listen over nylig brukte applikasjoner, og utviklerne kan legge inn weblenker som går direkte til apper i steder for nettsider.

Web og Chrome blir tettere integrert i hele opplevelsen.
Web og Chrome blir tettere integrert i hele opplevelsen. Bilde: Google Live Stream

Mest interessant for utviklere er kanskje den nye ART-motoren, som skal sørge for at appene kjører raskere, starter raskere, bruker mindre batteri, og samtidig støtter nye 64-bits prosessorer. ART erstatter den godt kjente Dalvik-motoren. L-plattformen inneholder for øvrig over 5.000 nye programmeringsgrensesnitt.

Nye markeder

Android er ikke lenger begrenset til smartmobiler og nettbrett. Google skal inn på smartklokke-markedet, inn i bilen og inn i TVen din.

Android Wear ble demonstrert, og to smartklokker som støtter plattformen kan nå forhåndsbestilles (i alle fall i USA). Disse er Samsung Gear Live og LG G Watch. Det er foreløpig uavklart om hvilke spesifikasjoner disse smartklokkene har og når nøyaktig de lanseres, men Android Wear ser ut til å være en spennende utvidelse av Android-universet.

Android Auto er, logisk nok, den nye Android-plattformen for bilen. Den bygger igjen på et kjent grensesnitt, men fokuserer i større grad på Google Now, som gir brukerne oppdatert informasjon om trafikk, landemerker, tider og alt annet man måtte ha behov for. Selvfølgelig står Google Maps også i sentrum. Det er enkelt å styre Android Auto med stemmen, og programvaren er også kompatibel med alle elementer av bilens dashbord.

Her demonstreres Android Auto.

Det som er unikt er at funksjonaliteten stammer fra smartmobilen, som da speiles til skjermen som er innebygd i bilen. Dermed vil opplevelsen bli bedre og raskere når programvaren oppdateres, eller når du bytter ut telefonen.

Farger er et sentralt element.
Farger er et sentralt element. Bilde: Google Live Stream

Utviklingsgrensesnittet skal være felles mellom Android Auto og Android Wear, slik at det skal være enkelt å utvikle og porte applikasjoner mellom systemene. 25 bilprodusenter har lovet å støtte systemet, i tillegg til 40 andre partnere som vil jobbe med maskinvaren.

Ny runde med TV

Android TV er Googles nyeste (men langt fra første) forsøk på å nå husets største skjerm. Den kjører nå på L-plattformen, og vil enten bruke dedikerte, tredjepartsbokser, eller komme forhåndsinstallert på nye TVer fra blant annet Sony og Sharp.

Android TV har et nytt, elegant grensesnitt, som lar brukerne se på levende TV, kjøpe innhold fra Googles Play-butikk og bruke tredjeparts leverandører av innhold som Netflix. Googles kraftige søkeverktøy (også med stemmekontroll) er integrert og lar brukeren slå opp all mulig informasjon om skuespillere og filmskapere, og søke etter mer diffuse oppslag, som Oscar-vinnere fra et gitt år eller finne ut hvem som spilte en spesifikk filmfigur. Grensesnittet gir også avanserte forslag til filmer og serier man bør sjekke ut, og inkluderer støtte for spill. En dedikert spillkontroller følger også med. Spillutstyrprodusenten Razer har kunngjort en Android TV-boks med ytterligere spillfokus, selv om de forteller svært lite om detaljene foreløpig. Android TV skal kunne fjernstyres fra Android-baserte smartklokker og støtte for Chromecast er bakt inn. Det betyr at man kan sende innhold fra andre mobile enheter til TVen.

Søkegrensesnittet til Android TV.
Søkegrensesnittet til Android TV. Bilde: Google Live Stream

Selve Chromecast-enheten får også nye funksjoner. Det skal ikke lenger være nødvendig å være på det samme Wi-Fi-nettverket for å styre innholdet, hjemmeskjermen til Chromecast skal bli mer levende med innhold hentet fra Google +, og ikke minst vil det bli mulig å speile hele skjermen til Android-enheten direkte til Chromecast, uten å måtte «caste» utvalgte applikasjoner.

Google annonserte også flere litt mindre nyheter, som at Android-applikasjoner vil etter hvert kunne fungere på Chromebooks, at Google Drive får full støtte for Office-dokumenter, og at man kan få ubegrenset Google Drive-lagringsplass for 10 dollar per måned, gjennom en ny tjeneste kalt Drive for Work.

Vi regner med mye mer informasjon om L-plattformen, Android Wear og de andre nyhetene i tiden fremover, da ingen av disse er lanseringsklare enda. Google er imidlertid i ferd med å gjøre nye utviklingsverktøy og designretningslinjer tilgjengelige i skrivende stund.

    Les også: