ANDROID

Android-mobiler får støtte for satellitt-kommunikasjon: Kan brukes til vanlig SMS-teksting

Qualcomm inngår samarbeid med Iridium.

Satellittbasert SMS-kommunikasjon er på vei til Android-mobiler, kan Qualcomm avsløre.
Satellittbasert SMS-kommunikasjon er på vei til Android-mobiler, kan Qualcomm avsløre. Illustrasjonsfoto: David Mark/Pixabay
11. jan. 2023 - 16:00

En av nyhetene som Apple introduserte med Iphone 14 er muligheten til å kommunisere over en satellittforbindelse, en funksjon som først og fremst er tiltenkt nødsituasjoner. Allerede nå ser det ut til at Android får en lignende funksjon, melder Ars Technica.

Den store mobilbrikkeprodusenten Qualcomm har kunngjort en nyhet de kaller Qualcomm Satellite – som skal gjøre det mulig med toveis, satellittbasert teksting med Android-mobiler.

Ikke bare til nødstilfeller

I motsetning til løsningen man finner på Iphone 14, er Qualcomms nye alternativ ment for både nødsituasjoner og vanlig SMS-teksting, i tillegg til andre typer meldingsløsninger. Ambisjonen er å legge til rette for global mobildekning, også i områder som mangler vanlig dekning.  

Ifølge Qualcomm skal teknologien bygges inn i neste generasjon premium-mobiler i utvalgte regioner innen utgangen av inneværende år. Ifølge flere medier omfatter disse regionene Europa og USA, så norske forbrukere vil tilsynelatende få glede av funksjonen.

Teknologien er selvsagt avhengig av tilgang til satellitter, og i den forbindelse har Qualcomm inngått samarbeid med Iridium, som allerede har en stor, fungerende satellittkonstellasjon på plass i lav bane cirka 780 kilometer over Jordens overflate.

Snapdragon 8 Gen 2 har fått vesentlig bedre ytelse på spill og grafikk.
Les også

Qualcomm har vist sin nye toppmodell

Iridiums satellitter benytter seg av L-båndet i området 1-2 gigahertz. Disse frekvensene anses som mer motstandsdyktige mot ugunstige værforhold og lignende.

Tre sekunder å sende en melding

L-båndet benyttes allerede av blant annet GPS-teknologien, som innebærer at den nye satellittfunksjonen til Qualcomm kan bruke dagens mobilantenner, og er relativt enkel å implementere for mobilprodusentene.

Det foreligger få tekniske opplysninger ennå, men Qualcomm har allerede gitt oss indikasjon på hva slags ytelse man kan forvente. Under presentasjonen på CES-messen opplyste visesjefen hos Qualcomms produktavdeling, Francesco Grilli, at en fullstørrelses-SMS-melding i snitt vil ta cirka tre sekunder å sende.

Ifølge Grilli tar det i snitt rundt 15 sekunder å sende en nødmelding med Iphone sin nye satellittfunksjon, som i så fall gjør Android-versjonen av teknologien vesentlig raskere. Akkurat hvordan ytelsen vil oppleves i praksis av forbrukere gjenstår selvsagt å se. 

Løsningen skal bygges inn i Qualcomms nye Snapdragon 5G-modemer, som er en del av selskapets Snapdragon 8 Gen 2-plattform. Planen fremover er å utvide funksjonaliteten til å også omfatte andre typer enheter som bærbare PC-er, nettbrett, kjøretøy og IoT-enheter.

Dekningsområdet til Starlink i slutten av august 2022. Det sørligste av Norge er nå med.
Les også

Starlink har kommet til deler av Norge

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.