SIKKERHET

Angriperne brukte Hive da Amedia ble hacket

I en oppdatering på Amedia sine nettsider opplyser mediekonsernet delvis hvem som sto bak angrepet.

Aktørene som angrep Amedia brukte Løsepengevirustjenesten Hive da selskapet ble angrepet i desember 2021.
Aktørene som angrep Amedia brukte Løsepengevirustjenesten Hive da selskapet ble angrepet i desember 2021. Foto: Stian Lysberg Solum/NTB
28. juni 2022 - 17:36

Løsepengevirus-gruppen Hive som leverer løsepengevirus som tjeneste er i følge Amedia gruppen som har stått for angrepet. I en nyhetsoppdatering på Amedias egen nettside sier sikkerhetssjef i Amedia, Stein Damman, at sammen med en ikke navngitt gruppe er det Hive som sto bak angrepet som lammet produksjonen av flere lokalaviser i desember 2021.

– Det vi imidlertid kan bekrefte, basert på hvordan angriperen opererte, og informasjonen de la fra seg i løsepengebrevet, er at angriperne samarbeidet med løsepengeaktøren Hive. Dette er en av verdens største og mest avanserte grupper som tjener store svarte penger på å lage skadevare, og legge til rette for bruk av løsepengevirus, sier Damman i nyhetsoppdateringen.

Ikke offentliggjort av angriperene

Amedia understreker at Hive ikke har publisert på sine nettsider at Amedia er blant ofrene deres, det kan Digi.no også bekrefte etter en gjennomgang av Hive sin oversikt. Mediehuset kommer ut med informasjonen nå fordi de mener det er lenge nok siden angrepet til at det ikke lengre er en sikkerhetsrisiko for dem å informere om angrepet.

– Vår risikovurdering er at det nå er riktig tidspunkt å dele denne informasjonen for å bidra til ytterligere fokus på viktigheten av datasikkerhet. Videre er det viktig å vise hvilken sammenhengen slike angrep i Norge har med organiserte kriminelle nettverk globalt, i takt med det eskalerende trusselbildet for virksomheter i privat og offentlig sektor, i og utenfor mediebransjen, sier Damman.

Eurosko-butikken inne på kjøpesenteret Oslo City. Mandag var det ingen synlige tegn til problemene som rammet før helgen.
Les også

Eurosko: 300 butikker rammet av hacking

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.