JUSS OG SAMFUNN

Anker hemmelig fildelingsdom

«Max Manus»-saken ruller videre.

5. juni 2009 - 10:47

Det foregår et drama i norske rettssaler om hvem som kan få utlevert identiteten til mistenkte fildelere.

Advokatfirmaet Simonsen har drevet etterforskning og jakter etter vedkommende som lastet opp en ulovlig kopi av filmen «Max Manus» på et fildelingsnettverk i fjor høst.

På vegne av filmbransjen har advokatene forsøkt å avdekke hvem dette er. De har personens IP-adresse, og vet at han eller hun har vært kunde av Lyse Tele i Stavanger-regionen.

Nettleverandøren nekter imidlertid å avsløre kundens identitet og saken havnet dermed i Stavanger tingrett.

Forrige måned falt dom i saken, men avgjørelsen ble unntatt offentligheten. Ifølge Simonsen fordi bevis ikke skulle gå til spille.

Nå er den hemmelige kjennelsen anket av én av partene, men det er ikke klart hvilken. Det betyr at den omstridte saken skal prøves for en høyere rettsinstans.

- Det er forsatt en mulighet for at også den andre part vil anke saken innen fristens utløp, sier dommer i saken Tom Vold ved Stavanger tingrett til Dagens Næringsliv (DN).

Så lenge saken er anket er den ikke rettskraftig. Vold garanterer ifølge Teknisk Ukeblad at ingen beviser, altså fildelerens identitet, vil bli utlevert før saken er endelig avgjort i rettsapparatet.

Søker om utvidet konsesjon

Innsamlingen av piratmistenktes IP-adresser har vært mulig for advokatene hos Simonsen gjennom en midlertidig konsesjon fra Datatilsynet.

Konsesjonen varte til 1. juni, men Simonsen har levert søknad om fornyelse.

- I mellomtiden fortsetter tillatelsen å løpe. Det opplyser Datatilsynets Ove Skåra til digi.no.

Advokatfirma Simonsen skal møte tilsynet neste fredag for å diskutere konsesjonssøknaden. Etter møtet vil det trolig gå ennå noe tid til saksbehandling før Datatilsynet bestemmer seg.

Søknaden kan få tre utfall. Enten blir den avslått, innvilget midlertidig eller varig med noen betingelser, ifølge Skåra.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.