Anmeldere imponert over Apples iPhone

Tre av de største, amerikanske avisene har fått teste iPhone. Alle mener opplevelsen er unik.

Anmeldere imponert over Apples iPhone
Bilde:

Apples iPhone er trolig det mest omtalte, ikke-lanserte produktet på mange år. I hvert fall når man tenker på at det kun er snakk om en ny mobiltelefon som inntil videre kun skal selges i USA. Men nå som lanseringen kun er to dager unna, er forventningene til mobilen enorme. I USA ligger folk i telt for å få kjøpe iPhone så raskt som mulig.

Til nå har de potensielle iPhone-kundene kun hatt Apples eget markedsmaskineri til å forholde seg til. Men i går ble det publisert minst tre uavhengige tester av mobilen i henholdsvis Wall Street Journal, New York Times og Newsweek. Alle testerne har brukt mobilen i 14 dager.

Alle de tre testene framhever iPhone som et gjennombrudd på en hel del områder. Men mobilen er heller ikke uten svakheter.

Det er vanskelig å være uenig i at iPhone er flott å se på. Alle testerne mener også at det nye brukergrensesnittet er raskt, enkelt å morsomt å bruke. iPhone har ikke noe fysisk tastatur - alt foregår med fingertrykk på skjermen.

Ikke alt i brukergrensesnittet er helt ideelt, likevel. Enkelte av testerne mener at det virtuelle tastaturet på skjermen tar relativt langt tid å venne seg til, men funksjonaliteten som oppdager feiltrykk anses som meget god. Mangelen på fysiske, dedikerte multimedieknapper gjør at det blir komplisert å kontrollere for eksempel musikk som spilles av i bakgrunnen. Dessuten krever det å opprette en samtale ganske mange trykk på skjermen.,

Selve skjermen er på 3,5 tommer og imponerer alle testerne. Den virker svært solid og blir ikke lett ripete, men når brukeren stadig må trykke på den med fingrene, blir den fort flekkete.

Både Safari-nettleseren og e-postklienten får mye skryt, blant annet for komprimeringsfunksjonaliteten og for muligheten til å vise e-postmeldinger med grafikkvedlegg. Dessuten skal synkroniseringsstøtten for kontakter og kalenderoppføringer med Microsoft Outlook fungere godt.

En annen funksjonalitet det settes pris på, er muligheten til å smelte sammen inntil fem samtaler i en telefonkonferanse.

iPhone har god lagringsplass, 4 eller 8 GB, hvorav omtrent 700 MB brukes av operativsystem og programvare. Men lagringsplassen kan ikke utvides med minnekort.

Batteritiden imponerer og er nesten på høyde med det Apple selv har hevdet. Den er langt bedre enn det de fleste konkurrentene oppnår. Men batteriet skal ifølge Apple begynne å tape seg etter 300-400 oppladninger, og det må byttes på et verksted.

Noen mangler kommer likevel klart fram, men de fleste har vært kjent helt siden Apple annonserte mobilen i januar. Dette inkluderer manglende 3G-støtte og at den ikke kan sende MMS-meldinger. Til gjengjeld støtter iPhone WLAN.

Kameraet krever gode lysforhold og motiver som står i ro. Det kan ikke brukes til å gjøre videoopptak.

Andre skuffelser at at man ikke kan bruke sin egen musikk, heller ikke den lastet ned fra iTunes Store, som ringetoner. Det er ingen lokal søkefunksjon på mobilen, og det går ikke an å kopiere, klippe ut og lime inn tekst.

En skikkelig lynmeldingsklient savnes. De tilgjengelige, webbaserte tjenestene holder ikke helt mål, mener anmelderne.

iPhone mangler som kjent støtte for blant annet Java og Flash. Youtube har begynt å tilby videoer i et format som iPhone støtter, men utvalget er foreløpig lite. Det loves dog at alt skal bli konvertert i løpet av høsten.

Flere av anmelderne er skeptiske til det svake utvalget av programvare som kan kjøres på iPhone. Webapplikasjoner er ikke like bra. Men de forventer at gratis oppdateringer av programvaren til iPhone vil inkludere bedre situasjonen på sikt.

    Les også: