Anonym Napster-klone på vei

En fildelingstjeneste ikke helt ulik Napster skal lanseres nærmere jul. Men med Tropus er det ingen som kan trekkes for retten.

En fildelingstjeneste ikke helt ulik Napster skal lanseres nærmere jul. Men med Tropus er det ingen som kan trekkes for retten.

Fildelingstjenesten Tropus skal lanseres nærmere jul, og de som står bak lover full anonymitet til brukerne, som skal kunne dele musikk, filmer og programvare uten fare for å bli sporet opp.

Tropus er basert på Freenet, som er et initiativ for å beskytte informasjonsutveksling på Internett.
Mer om Freenet:
Bygger sitt eget nettverk på nettet

Freenet ligner Napster, men er ikke avhengig av noen sentral server for å operere,skriver ZD Net. Brukerne kan sende filer til og fra enkeltdatamskiner, uten at noe sentralisert nettverk er i bruk.


Napster ruslet nylig ut av rettssalen igjen, og heller ikke denne gangen klarte plateselskapene å stenge tjenesten.

Mer om saken:
Napster slåss videre i retten

Tropus er altså dårlige nyheter for Recording Industry Association of America og de plateselskapene som har saksøkt Napster.


En bruker skal ikke kunne kobles til de filene han eller hun velger å dele med verden, noe som gjør det umulig for plateselskaper, programvarehus eller filmbransjen, som alle har gått etter det de oppfatter som pirater og andre ting de mener truer deres forretningsmodell.

Tropus skal prøve å kopiere Napsters popularitet, skriver ZD Net, ved å tilby lignende søkemuligheter og enkelt brukergrensesnitt.

Programmet er skrevet i Java, på samme måte som Freenet, og folkene bak Tropus mener det grunnlaget gir dem både nettverksfunksjoner og sikkerhet, slik at de bare kan legge et pent skall utenpå Freenet for å tiltrekke seg brukere.

- Den vanskelige delen er å gjøre Tropus så brukervennlig og stabil at den blir brukt i samme skala som Napster - som har et titalls millioner brukere, sier programerer Will Dye.

Til toppen