BEDRIFTSTEKNOLOGI

Åpen kildekode er limt inn i Windows

Ikke bare er Hotmail stadig avhengig av åpen kildekodesystemet FreeBSD. Frivillige har også oppdaget at FreeBSD-kode er limt inn flere steder i Windows 2000.

19. juni 2001 - 04:04
Microsoft Corporation

Hotmail



En uoffisiell kilde innen Microsoft fortalte Wall Street Journal at de driftsansvarlige for Hotmail ville beholde FreeBSD fordi det er bedre enn Windows på visse funksjoner, og at de dessuten var i ferd med å øke bruken av gratisoperativsystemet. Erfaringene fra den uminnelige dagen i januar da hele Microsofts nettsted var nede, skal ha veiet tungt i denne avgjørelsen.

Avsløringen ga FreeBSD-entusiaster blod på tann, og en gruppe frivillige satte seg fore å finne mer åpen kildekode hos Microsoft. Dypt inne i Windows 2000 fikk de napp. Blant annet skal praktisk talt hele "TCP/IP"-seksjonen der alt som har med Internett-forbindelser ordnes, være mer eller mindre "klipp-og-lim".

Det må understrekes at dette ikke er ulovlig. FreeBSD distribueres etter en friere lisens enn Linux.

I korstoget mot åpen kildekode, framhever Microsofts utviklingssjef Craig Mundie at åpen kildekode utgjør en sikkerhetsrisiko, i tillegg til at den truer opphavsretten. Observatører setter korstoget i sammenheng med den kjensgjerningen at framgangen for åpen kildekode kan bremse for .Net og øke aksepten for andre måter å realisere felles visjoner for Internettets utvikling, som Java og Jxta.

Et interessant moment i dette korstoget er at Microsoft ennå ikke har kommet med noe eksempel på at en organisasjon er blitt svekket som følge av bruken av åpen kildekode.

Skal en tro Microsofts egen praksis, er heller det motsatte tilfellet. Helt til det går opp for kundene at det kan være enklere å skaffe seg FreeBSD direkte enn å kjøpe den integrert i en pakkeløsning fra Microsoft.

Og glem ikke at Apples MacOS X har hentet enda mer fra FreeBSD enn Windows har.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.