BEDRIFTSTEKNOLOGI

Åpen kildekode for beslutningsstøtte

Bizgres-prosjektet for beslutningsstøtte basert på åpen kildekode har fått sin første prøveapplikasjon.

5. aug. 2005 - 14:09

På Oscon-samlingen (Open Source Convention) i Portland i den amerikanske delstaten Oregon har tre selskaper gått sammen om å tilby en felles utviklingsstack for åpen kildekodebasert beslutningsstøtte og datavarehus. Det skal være første gang noe slikt gjøres tilgjengelig.

De tre selskapene er Greenplum, JasperSoft og Kinetic Networks. Kinetic Networks bidrar med ETL-teknologi («extract-transform-load»), og JasperSoft med sitt rapporteringsverktøy. Greenplum er kjent som sponsor for Bizgres-prosjektet som tar sikte på å bygge beslutningsstøtte og datavarehus med utgangspunkt i åpen kildekodedatabasen PostgreSQL.

Utviklingsstacken er tilgjengelig for nedlasting – både kompilert og i kildekode – som del av versjon 0.7 av Bizgres. De tre samarbeidspartene gjør også en fellesutviklet applikasjon tilgjengelig: Bizgres Clickstream for å analysere trafikk til nettsteder. Hensikten er å utvikle Bizgres til en sentral for en rekke åpen kildekodebaserte applikasjoner innen beslutningsstøtte og datavarehus.

Ifølge en uttalelse fra Quandt Analytics, utgjør dette utspillet den første «LAMP-aktige» stacken for beslutningsstøtte. LAMP er opprinnelig satt sammen av Linux, Apache, MySQL og P for enten PHP, Perl eller Python, som til sammen utgjør en åpen kildekodeplattform med operativsystem, webtjener, database og skriptspråk.

Bizgres konkurrerer med minst to andre initiativ, som begge bygger på Eclipse.

Pentaho bygger på Eclipse, Jboss og Apache, og tilbyr rapportering, analyse, instrumentbord, datatapping («data mining»), arbeidsflyt og rammeverk. Alle komponenter skal utformes som webtjenester, og alt innhold defineres i XML.

En annen konkurrent er døpt BIRT for «Business Intelligence and Reporting Tools». Det er et prosjekt i regi av Eclipse, for åpen kildekodebasert rapportering og beslutningsstøtte. Initiativtaker er Actuate, som har sin egen versjon av BIRT.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.