Åpen kildekodekjendis møter Microsoft til debatt

Åpen kildekodeaktivisten Richard Stallman kommer til Oslo for å delta i en paneldebatt med Sun og Microsoft.

Åpen kildekodeaktivisten Richard Stallman kommer til Oslo for å delta i en paneldebatt med Sun og Microsoft.

Richard Stallman, leder for Free Software Foundation og blant de mest kjent tilhengerne av åpen kildekode, skal møte Birger Steen, sjef for Microsoft Norge, og Sun-evangelisten Raghavan "Rags" Srinivas i en paneldebatt under JavaZone-konferansen som arrangeres i Oslo i september.

De tre skal diskutere om framtidens programvare gratis og basert på åpen kildekode, eller lukket og kommersiell.

- Debatten rundt åpen kildekode er svært aktuell også i Java-miljøet. Prinsippet om åpen kildekode driver mye av utviklingen innen Java og J2EE fremover. Det er derfor naturlig at vi setter fokus på dette gjennom en paneldebatt med bransjens tungvektere, sier Thor Henning Hetland, president i non-profit organisasjonen Java Brukergruppen i Norge (javaBin), i en pressemelding. Hetland som til daglig jobber i Objectware.

Hetland forventer en heftig og engasjert debatt.

- Vi kan love høy temperatur i salen. Dette er et tema som mange har meninger om. Stallman er kjent for sterke meninger om bransjens aktører og er en av de fremste aktivistene for åpen kildekode, sier Hetland, som også vil trekke inn norske politikere og representanter fra næringslivet. Han synes det sporty av Microsoft å stille opp i en debatt som denne.

- Det er jo litt som å entre løvens hule, sier han.

- Vi er veldig interessert i å delta i debatter som tar for seg programvare. I Microsoft mener vi at verden opptar seg for lite av programvare. Alt annet i cyberspace blir billigere og bedre, men statistisk sett ser vi at antall bugs i programvare øker. Dette må vi gjøre noe med, uansett om vi jobber i Microsoft, Sun eller med open source-programvare, sier Business Manager Anders Føyen i Microsoft Norge.

Stallman har tidligere i år gått inn for at Sun frigir kildekoden til Java-teknologien slik at den kan få bedre feste i utviklermiljøer. Java-miljøet er derimot splittet i synet på åpen kildekode. Sun mener at mener fremtidens utfordringer ikke er knyttet til kildekode, men til kompatibilitet.

Stallman har også uttalt seg sterkt kritisk til programvarepatenter.

JavaZone arrangeres i år for tredje gang og er den største samlingen for Java-utviklere i Norge.

Til toppen