Åpner for terabytes i mobilen

Grensen for hvor mye man kan lagre på et flashminnekort utvides kraftig.

Åpner for terabytes i mobilen

Flashminnekort har blitt vanlig tilbehør til mobiltelefoner. I tillegg brukes slike kort selvfølgelig av digitale fotoapparater og mange digitale videokameraer, samt av en rekke andre enheter som kan lagre eller spille av filer av ulike slag.

Flashminnekort finnes i en rekke formater, men et av de mest brukte kalles SD (Secure Digital). Spesifikasjonen til dette formatet støttet opprinnelig en lagringskapasitet på opptil 2 gigabytes.

I 2006 kom SD 2.0, også kalt SDHC (High Capacity). Denne spesifikasjonen støtter lagringskapasiteter på inntil 32 gigabytes. Det høres kanskje mye ut, men behovet for lagringskapasitet vokser stadig, spesielt i forbindelse med filming og fotografering.

Derfor kunngjorde SD Card Association denne uken at gruppen har utviklet en ny SD-spesifikasjon, SDXC (eXtended Capacity). Spesifikasjonen, som skal publiseres i løpet av det inneværende kvartalet, støtter lagringskapasiter på opptil 2 terabytes, altså omtrent 64 ganger så mye som SDHC-spesifikasjonen.

Også lese- og skrivehastighetene skal forbedres med SDXC. SDHC-spesifikasjonen støtter hastigheter på opptil 30 megabytes per sekund (200x).

Med SDXC økes hastigheten i første omgang til 104 megabytes per sekund. Men det planlegges at hastigheten senere økes til 300 megabytes per sekund.

Selv om spesifikasjonen støtter 2 terabytes med lagringsplass, tar det nok noen år før slike kort blir tilgjengelige. I første omgang forventes det at det vil dukke opp kort med 64 gigabytes lagringskapasitet.

SDXC-spesifikasjonen benytter exFAT-filssystemet fra Microsoft. Støtte for dette kommer i den neste servicepakken til Windows Vista.

Men SD Card Association er ikke alene om å mene at tiden er inne for økt kapasitet. Sony og Sandisk samarbeider om å utvide Memory Stick-formatene slik at også disse kan støtte lagring av 2 terabytes med data. I oversiktene som har blitt offentliggjort, er det dog ikke oppgitt høyere overføringshastigheter enn 60 megabytes per sekund. Lisensiering av teknologien skal starte i 2009.