App-selskap klager Google inn for EU

Krever å få tilby annonse-blokkerende app i Google Play.

App-selskap klager Google inn for EU
Skal Google måtte distribuere tredjepartsapper via Google Play som kan hindre andre apputviklere i å tjene penger på sine apper, når appene er installert på samme enhet? Det er et spørsmål EU-kommisjonen må svare på, dersom den velger å behandle en ny klage mot Google. Bilde: Harald Brombach

Google har blitt anmeldt til EU-kommisjonen av selskapet Disconnect etter å ha fjernet en av Disconnects apper fra Google Play. Dette skriver Wall Street Journal.

Disconnect mener at Google ved å gjøre dette misbruker selskapets posisjon som leverandør av det mest brukte mobiloperativsystemet i verden, altså Android.

Appen det er snakk om, har blitt utgitt to ganger under navnene Disconnect Malvertising og Disconnect Mobile. Begge ble fjernet av Google tidlig i fjor høst. 

Bakgrunn: EU til angrep mot Google 

Blokkerer

Appene til Disconnect blokkerer andre tredjepartsapper i å spore Android-brukere når de bruker apper eller besøker websider med enheten. Ofte brukes denne sporingen for å kunne tilby bedre tilpassede annonsevisninger, men i noen tilfeller kan dette også misbrukes av skadevareutgivere.

Ifølge Wall Street Journal skriver Disconnect i klagen at Google misbruker sin rolle ved urettferdig å diskriminere Disconnect og å favorisere egen personvern- og sikkerhetsprogramvare.

Også i Russland: Åpner granskning mot Google 

Grunnløst

En talsperson for Google sier at klagen er grunnløs, blant annet fordi det finnes mer enn 200 andre personvernapper i Google Play. Selskapet fjerner derimot alle apper som endrer andre appers funksjonalitet eller fjerner deres mulighet til å tjene penger.

Talspersonen hevder at selskapet håndhever denne policyen på en enhetlig måte og at den har bred støtte i utviklerfellesskapet.

I praksis betyr nok det at dersom en bruker misliker hvordan en app skaffer utvikleren inntekter, så bør brukeren avinstallere appen, eventuelt kjøpe en annonsefri utgave – noe som ofte tilbys.

Google-sjef: Ønsker EUs Android-granskning velkommen 

Redusert konkurranse

Men det er ikke denne policyen i seg selv Disconnect omtaler i klagen, slik saken fremstilles hos Wall Street Journal. I stedet hevdes det at Google, ved å fjerne Disconnect-appen, har redusert konkurransen og forbrukernes valgmuligheter i markedet for personvern- og sikkerhetsprogramvare.

Disconnect mener Googles fjerning av appen fra Google Play også utgjør ulovlig diskriminering mot Disconnect fordi Googles egen personvern- og sikkerhetsprogramvare, som er en del av Android, ikke holder like høy standard (ifølge Disconnect).

Sikkerhetsselskap: – Overdreven frykt for mobilskadevare 

Mulige utfall

Ifølge Wall Street Journal er tre mulige utfall av klagen. EU-kommisjonen kan enten inkludere den i den allerede pågående etterforskningen mot Android, opprette en separat etterforskning eller bare ignorere klagen.

Manuell kontroll: Bedre sikkerhet i Google Play