SIKKERHET

Apple advarer om inntil 40 prosent ytelsestap på grunn av ZombieLoad

Mac kan være spesielt sterkt berørt av beskyttelsen mot ZombieLoad.

Apple advarer om betydelig ytelsestap med de nye sikkerhetsoppdateringene til Intel-prosessorer.
Apple advarer om betydelig ytelsestap med de nye sikkerhetsoppdateringene til Intel-prosessorer. Foto: Kurt Lekanger
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
15. mai 2019 - 11:57

Sikkerhetsoppdateringene som er nødvendig for å beskytte PC-er og andre enheter mot utnyttelse av ZombieLoad, sårbarhetene som nå har blitt avdekket i mange Intel-prosessorer, kan føre til svært redusert ytelse. 

Apple oppgir at selskapets tester har vist en svekkelse av ytelsen på opptil 40 prosent ved visse typer oppgaver hvor HyperThreading utnyttes, og på visse Mac-modeller

Bakgrunn: Har funnet ny, Spectre-lignende sikkerhetsfeil i Intels prosessorer: Kan gi hackere tilgang til sensitiv informasjon

Tallene spriker

Dette er langt høyere enn de tallene Intel har oppgitt. Prosessorleverandøren hevder at de fleste PC-systemer bare vil få neglisjerbar svekkelse av ytelsen så lenge HyperThreading ikke deaktiveres, og opptil 9 prosent dersom HyperThreading deaktiveres. 

Det er nødvendig å deaktivere HyperThreading for å være fullstendig beskyttet mot sårbarhetene. 

Ytelsesreduksjonen kan ifølge Intel være på inntil 14 prosent på visse datasenteroppgaver når HyperThreading beholdes aktivert, og opptil 19 prosent om HyperThreading deaktiveres.

Dette er likevel betydelig mindre reduksjon enn det Apple har opplevd. Om dette skyldes av Apples datamaskiner er spesielt berørt, er uklart. 

Lar HyperThreading forbli aktivert

For å motvirke denne effekten, har Apple valgt å tilby bare en delvis beskyttelse mot ZombieLoad. Dette innebærer at HyperThreading ikke deaktiveres. Mac-brukere som ønsker full beskyttelse, kan selv deaktivere HyperThreading ved å følge oppskriften på denne siden.

Forhåpentligvis vil det etterhvert komme nye sikkerhetsoppdateringer som tar seg av ZombieLoad, men som ikke påvirker ytelsen i like stor grad. Dette var tilfellet med sikkerhetsoppdateringene for Spectre-sårbarheten i Intels prosessorer.

Les også: Microsoft skal bruke Google-teknikk for å få fart på Windows 10 igjen

Del

Kommentarsystemet er deaktivert

Kommentarsystemet leveres av en ekstern leverandør, og kan ikke lastes inn uten at informasjonskapslene er aktivert. Endre dine Personvern/cookies innstillinger for å aktivere kommentering.