Apple med nytt datasenter i Rødekro

Apple bygger nok et gigantisk datasenter i Danmark

Apple bygger allerede et nytt datasenter ved Viborg på Jylland, og 166.000 kvadratmeter skal stå ferdig i 2017. Det nye datasenteret som plasseres sør i landet vil være i tilsvarende størrelse og omfang.
Apple bygger allerede et nytt datasenter ved Viborg på Jylland, og 166.000 kvadratmeter skal stå ferdig i 2017. Det nye datasenteret som plasseres sør i landet vil være i tilsvarende størrelse og omfang. (Bilde: Pressefoto)

Apple bygger nok et datasenter i Danmark. Det nye senteret blir det andre i rekken for den amerikanske IT-giganten i Danmark. Det nye skyssenteret bygges i tettstedet Rødekro, nesten helt sør i landet og vil koste rundt 6 milliarder danske kroner. 

Ifølge det danske utenriksdepartementet skal det nye datasenteret kjøre på 100 prosent fornybar energi. I praksis er det snakk om vindkraft.

– Vi er glade for å kunne utvide vår datasenterdrift i Danmark, samtidig som vi tar investerer i grønn energi. Det planlagte senteret vil kjøre på fornybar energi fra første stund, takket være flere energiprosjekter som vi er involvert i, sier nordisk sjef Erik Stannow i Apple. 

Gode reserveforbindelser

Årsaken til at datasenteret plasseres i Rødekro skyldes at den lille landsbyen har gode strømforbindelser til både Norge og Tyskland.

Den første fasen av datasenterutbyggingen skal stå ferdig allerede i 2019, og rundt 300 personer kommer til å jobbe med oppføringen av senteret. 

Ifølge DR vil det nye datasenteret skapet rundt 50 permanente arbeidsplasser når det står klart. 

332 000 kvadratmeter

Apple er allerede i gang med å bygge et datasenter i Foulum rett utenfor den danske byen Viborg. Det er ventet at det nye anlegget i Rødekro vil være på størrelse med det som ligger i Viborg.

Det senteret blir på rundt 332 000 kvadratmeter, og er forventet å komme i drift i 2017.

 – Det er fantastisk at Apple nok en gang velger Danmark for sine investeringer. Dette betyr at vi får flere jobber og vekst sør i landet. Regjeringen kommer til å fortsette arbeidet med å tiltrekke seg utenlandske investeringer.

Skaper arbeidsplasser

– Vi tror det er veien å gå for å skape flere arbeidsplasser og mer eksport. I tillegg ser vi at det bidrar til å gjøre oss til en konkurransedyktig nasjon i et stadig mer internasjonalt marked, sier Danmarks utenriksminister Anders Samuelsen i en pressemelding.

Driftsdirektør Torbjørn G. Krøvel sier at Broadnet er fornøyd med utstyret Cisco leverer til dem.
Driftsdirektør Torbjørn G. Krøvel sier at Broadnet er fornøyd med utstyret Cisco leverer til dem. Foto: Broadnet

De to datasentrene som oppføres i Danmark kommer til å serve Apples kunder i Norden med strømmetjenestene Itunes, App Store, Imessage, Siri og karttjenester. 

Samtidig som danskene kan juble nok en gang, blir det bare med drømmen her i Norge.

Liten politisk vilje i Norge

Driftsdirektør Torbjørn G. Krøvel i Broadnet forklarte til digi.no tidligere i år at det finnes flere gode initiativer for å få de store aktørene inn i vårt langstrakte land. 

– Men for å komme i mål må vi ha flere gode krefter som kan samarbeide. Det må være en reell politisk vilje for å komme helt i mål, argumenterte han til digi.no i januar.

Ifølge driftsdirektøren ansatte den danske kommunen Viborg en egen lobbyist da de fikk Apple til å investere 1,7 milliarder euro i Midtjylland-regionen i 2015.

Krøvel tror det var helt vesentlig at den danske kommunen tok eierskap til datasenter-saken i flere år for å legge til rette for at det internasjonale storkonsernet skulle slå seg ned i Viborg. 

3,8 terrawattimer

– Vi har god nok infrastruktur i Norge og vi er på vei i riktig retning, men vi har ennå ikke klart å lande noe. Den politiske viljen er kanskje der, men man må være mer proaktive, konstaterer Broadnet-direktøren. 

Det er ventet at de danske datasentrene vil trekke rundt 3,8 terrawattimer med grønn energi i året. Det tilsvarer omtrent ti prosent av det danske folks elforbruk.

Ifølge DR vil datasenteret i Viborg sluke strøm tilsvarende forbruket til 330 000 danske husstander. 

For å levere hva de lover, trapper danskene opp fokuset på ren energi.

– Vi har forpliktet oss til å bygge ut enda flere grønne anlegg, sier professor i det danske klimarådet, Peter Birch Sørensen til DR.

Kommentarer (21)

Kommentarer (21)
Til toppen