– Apple er fortapt uten Jobs

Oracle-sjef Larry Ellison mener at historien vil gjenta seg selv.

– Apple er fortapt uten Jobs
Larry Ellison var en nær venn av Steve Jobs. Han mener at Apple vil få vanskeligheter med å holde trykket oppe i framtiden, uten Jobs' genialitet. Bilde: All Over Press

Mange er de som mener at Apples suksess i svært stor grad har vært avhengig av Steve Jobs' ledelse. Og mange mener at mye «fortryllelsen» har forsvunnet fra selskapet etter Jobs' bortgang.

I et kort videointervju med CBSNews i går gjorde Oracle-sjef Larry Ellison det helt klart at han har dette synet. Han sa at Jobs var briljant og vår tids Edison og Picasso.

– Han var en utrolig oppfinner.

På spørsmål om hva som vil skje med Apple uten Steve Jobs, svarte Ellison:

– Det vet vi allerede. Dette eksperimentet har allerede blitt gjort, sa Ellison.

– Vi har sett Apple med Steve Jobs, Apple uten Steve Jobs og Apple med Steve Jobs igjen, sa Ellison og pekte først oppover, deretter nedover, for så å peke oppover igjen.

– Og nå vil vi se Apple uten Steve Jobs, sa Ellison og lot hånden falle.

Ellison antydet dermed at historien vil gjenta seg for Apple. Jobs forlot Apple i 1985 etter en intern maktkamp. I årene som fulgte gikk det stadig nedover med selskapet, blant annet på grunn av en rekke mislykkede produktsatsinger. I slutten av 1996 kjøpte Apple Jobs' nye selskap, NeXT Software, og Jobs selv ble hentet tilbake som rådgiver. Bare noen måneder senere ble han på nytt fungerende toppsjef i selskapet, som i årene som fulgte har blomstret ekstremt kraftig, ikke minst på grunn produkter som iPod, iPhone og iPad.

I 2009 kom det første virkelige tegnet på en ny tilværelse for Apple da Jobs ble nødt til å sykemelde seg i seks måneder for å utføre en levertransplantasjon. I januar 2011 måtte han på nytt sykemelde seg og overlate den daglige driften av Apple til Tim Cook. Sykdomsperiodene til Jobs fikk ingen umiddelbar negativ betydning for Apple. Tvert imot presterte selskapet svært godt i denne tiden. Men også mens han var syk, skal Jobs ha vært involvert i selskapets strategiske beslutninger.

I oktober 2011 døde Steve Jobs som et resultat av kreftsykdommen han fikk allerede i 2003. Han har nok likevel rukket å være med på den tidlige planleggingen av mye av det selskapet har lansert i ettertid.

Apple satte seg raskt i førersetet for både smartmobil- og nettbrett-markedene, men har senere blitt hentet igjen av enkelte konkurrenter. Spørsmålet er om et Apple uten Jobs har flere kort oppe i ermet, som kan ta konkurrentene på sengen og sende dem tilbake til tegnebordet. Ellison tviler tydeligvis på dette. Han kjenner Apple godt og var medlem av selskapets styre mellom 1997 og 2002.

    Les også:

Les mer om: