Mac Pro

Apple faser ut dagens Mac Pro

– Vi er lei oss for hva som skjedde med Mac Pro, men lager nå en flott erstatning.

Mac Pro i dagens utforming er kommet til veis ende. Her fra lanseringen av maskinen høsten 2013 i San Francisco. Den gode nyheten er at Apple varsler en ny modell, samt også ny skjerm.
Mac Pro i dagens utforming er kommet til veis ende. Her fra lanseringen av maskinen høsten 2013 i San Francisco. Den gode nyheten er at Apple varsler en ny modell, samt også ny skjerm. (Bilde: Justin Sullivan, AFP)

– Vi er lei oss for hva som skjedde med Mac Pro, men lager nå en flott erstatning.

Apples arbeidsjern for profesjonelle og krevende brukere, Mac Pro, har ikke vært nevneverdig endret siden sent i 2013.

Skrivebordmaskinen fikk da en radikalt annerledes utforming. En sylinderformet sak i skinnende svart anodisert aluminium, som erstattet den eldre tårnmodellen.

Resultatet var mer pent enn praktisk. Krymping av komponentene og doble fastloddede grafikkort som ikke lar seg bytte, viste seg å være en blindvei.

I en sjelden innrømmelse av at de med tønne-designen malte seg inn i et hjørne, varslet Apple denne uken at de jobber med en helt ny Mac Pro.

Ny Mac Pro og skjerm

Den skal få en modulær design og omsider skal Apple også komme med en egen høyoppløst Pro-skjerm, uten berøringsstøtte.

Apple-toppene Phil Schiller og Craig Federighi delte nyheten med fem spesielt inviterte teknologiskribenter fra Mashable, Techcrunch, Axios, Buzzfeed, samt bloggen Daring Fireball.

Vi ønsker en arkitektur som gjør det mulig å tilby jevnlige forbedringer

– Vi er i en prosess der vi tenker helt nytt rundt Mac Pro. Et team jobber med det akkurat nå, og vi ønsker en arkitektur som gjør det mulig å tilby jevnlige forbedringer. Målet er å skape vår kraftigste arbeidsstasjon, utviklet for våre krevende profesjonelle kunder, sa Phil Schiller.

Selv om det lukkede pressemøtet foregikk i Apples maskinvare-lab i Cupertino, ble det ikke vist fram verken ferdige produkter eller skisser.

Derimot forpliktet de seg også til fortsatt utvikling av programvareprodukter som Final Cut og Logic, og understreket samtidig at «Mac har en viktig, lang fremtid hos Apple».

Mac Pro i dagens tapning. Maskinen er vanskelig å oppgradere fordi det meste er loddet fast.
Mac Pro i dagens tapning. Maskinen er vanskelig å oppgradere fordi det meste er loddet fast. Foto: Marius Jørgenrud

Tidligst i 2018

Neste utgave av Mac Pro eller nevnte skjerm er imidlertid langt unna lansering. Ifølge nevnte medier ga ikke Schiller noe annet tidsestimat enn at produktene ikke kommer i år. Det betyr tidligst en gang i 2018.

– Hvis vi har hatt en pause i oppgraderinger og oppdateringer, så beklager vi det som skjedde med Mac Pro. Nå jobber vi med å lage en flott erstatning, sier han.

Den nåværende Mac Pro skal altså bli faset ut etter hvert.

I mellomtiden fortsetter salget av sylindermodellen. På tirsdag ble spesifikasjonene jekket opp et hakk.

Den rimeligste varianten øker fra fire til seks kjerners Intel Xeon-prosessor, og grafikkortene endres fra AMD FirePro D300 til D500. Toppmodellen øker fra seks til åtte kjerner, og går fra D500-grafikkort til D700.

Og Apples iMac-serie skal fornyes i 2017: Mer kraft og futt til kresne brukere (Tek.no)

Kommentarer (20)

Kommentarer (20)
Til toppen