UTVIKLING

Apple gjør Swift mer tilgjengelig

Lanserer blogg og gratis betatilgang for alle.

Det integrerte utviklermiljøet Xcode 6 (bildet) kan nå tas i bruk av alle. Apple sløyfer kravet om å være betalt registrert utvikler for å laste ned betautgaven.
Det integrerte utviklermiljøet Xcode 6 (bildet) kan nå tas i bruk av alle. Apple sløyfer kravet om å være betalt registrert utvikler for å laste ned betautgaven. Bilde: Apple
14. juli 2014 - 10:27

Apple har i det siste forsøkt å fremstå som et mer åpent selskap (noe som kan henge sammen med en ny lederstil fra Tim Cook), og denne åpenheten gjelder i stor grad for utviklere. Ikke bare vil tredjepartsapplikasjoner få utvidet adgang til underliggende funksjoner i kommende iOS 8, selve utviklingen skal bli mer strømlinjeformet og mer inkluderende takket være det nye programmeringsspråket Swift.

Swift er en erstatning for Objective-C som har tjent Apple i mange år, og det er klart at selskapet ønsker å få språket ut til et bredere publikum så raskt som mulig.

Derfor tar selskapet nå flere skritt som er ganske uvanlige for Apple.

For det første har Apple nå startet en Swift-blogg, der deres egne utviklere skal dele erfaringer, informasjon og tips om programmeringsspråket. Dette i seg selv helt nye takter, da Apples kommunikasjon har vært kjent for å være veldig styrt og lite spontan, enten via stramt regisserte pressekonferanser eller kontrollerte intervjuer. Det er sjeldent at selskapets utviklere har fått uttalte seg, men dette skjer tydeligvis nå.

For det andre vil betaversjonen av Xcode 6, Apples utviklingsverktøy med støtte for Swift, nå være gratis å laste ned og bruke. Det koster normalt 99 dollar i året å delta i Apples utviklerprogram, noe som ikke er uoverkommelig – men det å kunne sette i gang med Swift-utvikling uten å måtte betale en avgift er en ytterligere fordel. Man trenger en Mac med enten Mavericks-versjonen av OS X installert - eller en betaversjon av kommende Yosemite.

Dette er ikke de eneste skrittene Apple har tatt i det siste for å gjøre seg mer tilgjengelig til publikum: Det nye OS X Yosemite skal tross alt kunne testes av en million «vanlige» brukere, noe som også er utradisjonelt for selskapet. Det er foreløpig uavklart når betatesten skal legges ut, alle som har skrevet seg opp vil få informasjon om dette når tiden er inne.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.