– Apple inn på femteplass

Pc-salget faller igjen, men de store leverandørene vokser.

– Apple inn på femteplass
Ifølge IDC er Apple blitt klodens femte største PC-leverandør. Bilde: Apple

IDC har lagt ut sin rapport over PC-salget for tredje kvartal 2014, og tallene er positive for mange leverandører.

Analyseselskapet friskmelder ikke markedet helt - det har falt sammenlignet med samme kvartal i fjor, men falt mindre. Antallet PCer levert på global basis var på 78,5 millioner, 1,7 prosent mindre enn på samme tid i fjor. IDC hadde spådd en nedgang på 4,1 prosent.

PC-salget skal ha vokst i Europa og Nord-Amerika, men skal ha vært svakere i Asia. USA-markedet har vokst med 4,3 prosent sammenlignet med i fjor, mens det asiatiske markedet ble alt i alt reddet av mer utviklede land som Australia, New Zealand og Singapore. Det er gjerne skolesesongen som bidrar til økt PC-salg i flere av disse landene.

Når det gjelder leverandører, er det én oppsiktsvekkende endring: Apple er for første gang på topp fem på listen over de største PC-produsentene globalt. Dette kan skyldes at selskapet har de siste månedene rullet ut rimeligere modeller, blant annet en relativt billig iMac, samt redusert priser på både MacBook Pro og MacBook Air i løpet av våren og sommeren.

Dette har resultert i en vekst på hele 8,9 prosent sammenlignet med samme tid i fjor, og Apple har nå 6,3 prosent av det globale markedet.

Det er fortsatt Lenovo, HP, Dell og Acer som har de første fire plassene, i denne rekkefølgen. Samtlige disse kan vise til vekst sammenlignet med i fjor.

De mindre produsentene, i kategorien «andre», har totalt sett gått ned hele 17,9 prosent sammenlignet med fjoråret.

Her er status på det globale PC-markedet tredje kvartal 2014, ifølge IDC.
Her er status på det globale PC-markedet tredje kvartal 2014, ifølge IDC. Bilde: IDC/skjermbilde

Det skal sies at den konkurrerende rapporten fra Gartner mener at det fremdeles er Asus som ligger på femteplassen globalt, ikke Apple, men er ellers enige i at PC-leveransene har gått noe ned over hele verden, men ikke så mye som fryktet, og at de rikere landene jevner ut bildet.

    Les også:

Les mer om: