MASKINVARE

Apple kan snart miste andreplassen i smart­mobil­markedet

Er på nippet til å bli hentet igjen av kinesisk konkurrent.

Selv om Apple skulle miste andreplassen i smartmobilmarkedet i årets tredje kvartal, vil dette snu seg raskt så snart salget av iPhone 8 virkelig kommer i gang. På bildet vises en iPhone 7 Plus.
Selv om Apple skulle miste andreplassen i smartmobilmarkedet i årets tredje kvartal, vil dette snu seg raskt så snart salget av iPhone 8 virkelig kommer i gang. På bildet vises en iPhone 7 Plus. Bilde: dambrans.lv
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
4. aug. 2017 - 14:56

Selv om Apple solgte nesten to prosent flere iPhoner i forrige kvartal enn i andre kvartal i fjor, tyder mye på at selskapet snart vil falle ned til en tredjeplass i rangeringen av de største leverandørene. Årsaken er at flere av utfordrerne har mye større vekst, ikke bare når det gjelder prosentvis økning i leveransene, men også i markedsandelen. 

I mange år har posisjonen til både Samsung og Apple som de to markedslederne vært trygg. Men selv om begge har økt markedsandelene det siste året, så er dette gjort på bekostning av leverandører som er mindre enn de tre største utfordrerne, Huawei, Oppo og Xiaomi, som alle har økt markedsandelene betydelig mer. 

Kommer sterkt bakfra

I forrige kvartal leverte Apple 41,0 millioner smartmobiler, drøyt 600 000 flere enn for et år siden. I den samme perioden økte Huawei leveransene med 6,3 millioner enheter, fra 32,2 millioner til 38,5 millioner ifølge tall fra IDC. Tallene fra konkurrenten Strategy Analytics peker i samme retning, men helt enige er de to analyseselskapene ikke. 

Likevel er det ikke Huawei som vokser raskest. Xiaomi økte leveransene med 7,9 millioner enheter i perioden, men er med 21,2 millioner enheter i forrige kvartal fortsatt på femteplass, bak Oppo som leverte 27,8 millioner enheter. 

Utviklingen i smartmobilmarkedet i årets andre kvartal ifølge IDC <i>Bilde: IDC</i>
Utviklingen i smartmobilmarkedet i årets andre kvartal ifølge IDC Bilde: IDC
Utviklingen i smartmobilmarkedet i årets andre kvartal ifølge Strategy Analytics.. <i>Bilde: Strategy Analytics</i>
Utviklingen i smartmobilmarkedet i årets andre kvartal ifølge Strategy Analytics.. Bilde: Strategy Analytics

Ikke hele sannheten

Ut fra dette bildet kan det se ut som at Apples andreplass er truet. Men bildet forteller ikke hele sannheten. Riktignok kan det godt være at Huawei passer Apple i det inneværende kvartalet, men trolig kommer ikke dette til å vare, siden det er ventet at Apple vil lansere iPhone 8 i september. 

Det er selvfølgelig slik at i påvente av en ny modell, er det mange som utsetter kjøpene sine, enten fordi de vil ha den nye modellen eller for å kunne kjøpe den forrige modellen til lavere pris.

Siden iPhone 8 først kommer i september, vil den ikke å prege smartmobilmarkedet i det inneværende kvartalet. Men det er all grunn til å tro at Apples iPhone-salg vil vokse kraftig i årets fjerde kvartal, på lik linje med hvordan etterspørselen utviklet seg på samme tid i fjor. 

Det er ingen av de andre, store leverandørene som preges av like store svingninger i leveransene i løpet av et år som Apple. Men så er det heller ingen av dem som kun lanserer nye smartmobiler én gang i året.

Les også: Apple øker overskuddet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.