Apple lanserer Final Cut Pro 3 for OS X

Apple viser nå frem tredje versjon av filmredigeringsprogrammet Final Cut Pro. Når programmet først begynner å forsvare prislappen, så er det til gagns.

Apple presenterte denne uken Final Cut Pro 3, blant annet med sanntidseffekter som ikke krever spesialisert maskinvare. Hvis du skulle kjøre sanntidseffekter fra FC Pro før, måtte du ha investert i Matrox´ RTMac eller lignende saker. Nå er det slutt på det, med lanseringen av utgave nummer tre av det populære programmet.

Samtidig introduseres det Apple kaller OfflineRT, et format som rommer opptil fem ganger så mye bildemateriale som DV-formatet, og nye profesjonelle
fargekorrigeringsverktøy som tidligere kun var tilgjengelige i langt dyrere løsninger.

Final Cut Pro 3 vil være tilgjengelig for Mac OS X og Mac OS 9 i løpet av desember.G4-sanntidseffektene utnytter kraften til G4-prosessoren for å levere tokanals sanntidseffekter som krysset dryss, titler og fargekorrigering.
Fordi dette er den første tokanals sanntidsarkitekturen som ikke krever ekstra maskinvare, har til og med redigerere som bruker Final Cut Pro 3 på
PowerBook G4-maskiner, tilgang til ekte sanntidseffektsavspilling. Antallet G4-sanntidseffekter og kompleksiteten skaleres i forhold til
prosessorkraften.

Tidligere utgaver av FC Pro har plaget brukerne med uendelige rendre-tider, og mange videoredigerere i segmentet mellom amatør og halvproff har derfor skrotet alle planer om Apples redigeringsprogram til fordel for for eksempel Adobe Premiere, som er en god del billigere. Den nye versjonen ser ut til å svare på de fleste motforestillinger vi tidligere har hatt, uten at vi har fått testet sakene på ordentlig.

OfflineRT gir 40 minutter med videofilm per gigabyte ledig plass på harddisken og er et ideelt format for mobil redigering. Ved hjelp av en
enkel FireWire-tilkobling kan redigerere overføre og redigitalisere digitale videoopptak (DV) til OfflineRT på direkten. Dette betyr at redigerere kan
arbeide med enorme mengder høykvalitets, tidskodet video - mer enn 24 timer på den interne harddisken til en PowerBook-maskin - som kan kobles til det
opprinnelige kildematerialet igjen uten å måtte ta i bruk eksterne lagringsløsninger. OfflineRT er det første optimaliserte formatet som er
tilgjengelig for DV, og det kan også brukes av redigerere som arbeider med standardformater eller såkalte high definition-formater. I Final Cut Pro 3 finner du også nye, profesjonelle fargekorrigeringsverktøy, for eksempel korrigering av primær- og sekundærfarger, områdekontroll, sebrastripevisning og waveform- og vectorscope-kontroller, i tillegg til kraftige kontroller for sikre fjernsynskvalitet på videomaterialet.

Final Cut Pro 3 inneholder også:
--------------------------------
- Nytt Voice-Over-verktøy som gjør det mulig å ta opp lyd direkte til tidslinjen fra en innebygd eller ekstern mikrofon.
- Ny Auto-Save Vault-funksjon som arkiverer og tidsmerker prosjekter ved brukerdefinerte tidsintervaller.
- Produktivitetsøkende redigeringsverktøy i et modusfritt grensesnitt som gir mulighet for trepunktsredigering, JKL-tastaturnavigering, bildesammenligning, utvidelses- og delingsredigering, flere og nestede tidslinjer i prosjekter og tidskodevisning.
- Integrert montasjestøtte, inkludert støtte for Adobe AfterEffects-pluginmoduler.
- QuickView, en ny forhåndsvisningsmodus som gir rask forhåndsvisning av komplekse effekter.
- Avanserte verktøy for filhåndtering og fileksport som gjør det enkelt å konsolidere, koble og flytte filer, opprettholde beskjæringshåndtak og konvertere til en rekke formater for både Internett-bruk og annen bruk.
- Nye effekter fra Boris og CGM, blant annet 3D-teksteffekt, gir mulighet til å opprette oppsiktsvekkende, animert tekst og avanserte overganger i 2D og 3D.
- Lydredigeringsverktøyet PeakDV fra Bias gir støtte for VST-pluginmoduler og tidskomprimering/tidsforlenging for nøyaktig tilpassing av lyd til film.

Fra Final Cut Pro kan brukerne benytte seg av den kraftige MPEG2-funksjonaliteten i DVD Studio Pro til å kode redigerte videosekvenser. I DVD Studio Pro kan brukerne designe funksjonelle og flotte navigeringsmenyer, forhåndsvise DVD-platens funksjonalitet i sanntid og brenne DVD-plater som kan spilles av på vanlige DVD-spillere, ved hjelp av den nye SuperDrive-stasjonen i Power Mac G4.

Eplegjengens egen nettbutikk kommer til å selge FC Pro for kroner 10.990, inkludert moms.

Programmet krever Mac OS X versjon 10.1.1 eller Mac OS 9.2.2, en Macintosh-maskin med PowerPC G3- eller G4-prosessor på 300 MHz eller
raskere, innebygd FireWire, 256 MB RAM (384 MB anbefales for G4-sanntidseffekter) og 40 MB plass til installering på harddisken.
(G4-prosessor på 500 MHz eller mer kreves for G4-sanntidseffekter, PowerBook G4-maskin på 667 MHz kreves for mobile DV-effekter i sanntid.) Final Cut Pro 3-esken inneholder versjoner for både Mac OS X og Mac OS 9.
Til toppen