Apple leder an med fjorårsmobil

Samsung gjør det derimot svakere enn ventet, ifølge analytikere.

Apple leder an med fjorårsmobil
Samsung møter hard konkurranse i markedet for smartmobiler. Deres nyeste flaggskip Galaxy 5S klarer ikke å holde tritt med salget av Iphone 5S, som Apple lanserte i fjor høst. Bilde: Kirsti Østvang/DinSide.no

Samsungs flaggskip Galaxy S5 har ikke har gjort det så bra som ventet, ifølge tall samlet inn av analyseselskapet Counterpoint.

Counterpoint samler inn salgsdata fra 35 land, som favner rundt 90 prosent av det globale markedet. De ferskeste dataene stammer fra mai 2014.

Basert på analysen hevder selskapet at den da åtte måneder gamle iPhone 5S dominerte mobilsalget i mai, med hele syv millioner solgte enheter.

Til sammenligning solgte Galaxy S5, som da var rykende fersk, fem millioner eksemplarer.

Rett etter lanseringen i april fortalte Samsung at flaggskipet hadde solgt raskere enn forgjengeren S4, med 11 millioner solgte den første måneden. Det er altså tydelig at salget flatet ut relativt raskt etter dette - mens den aldrende iPhone-modellen har fortsatt å selge knallbra.

Allerede forrige uke ble det kjent at Samsungs overskudd har falt med 25 prosent i andre kvartal, nettopp på grunn av svekket salg av smartmobiler og nettbrett.

Ifølge Counterpoints analytiker Tom Kang har salget av Galaxy S5 mest sannsynlig holdt seg på rundt 5 millioner også i juni. Kang sier at S5 ikke levde opp til manges forventninger, blant annet på grunn av skjermkvalitet og utforming.

Det er ikke bare Apple som gjør det vanskelig for Samsung. Den koreanske giganten blir også utfordret av kinesiske Xiaomi, som har to enheter på topp 10-listen over bestselgere i mai. Deres MI3- og Hongmi-mobiler blir lansert i stadig flere markedet i løpet av 2014.

Det påpekes også at mange av telefonene på topp 10-listen er «phablets» med eksepsjonelt store skjermer, noe som tyder på at denne typen mobiler er stadig mer populære.

Det har lenge versert rykter om at Apples neste iPhone, som mest sannsynlig blir lansert i september, vil ha økt skjermstørrelse (og muligens komme i to varianter, med to skjermtyper). Basert på voksende popularitet av stadig større skjermer kan det tenkes at timingen vil være gunstig for Apple.

    Les også: