Apple med storsatsning på nettsky

Vil bygge ny, åpen kilde-infrastruktur.

Apple med storsatsning på nettsky
Teknologier som driver tjenester som Siri og iCloud skal overhales og knyttes tettere sammen, ifølge ny rapport. Bilde: Thomas Marynowski

Ifølge nettstedet The Information (via Macrumors) har Apple store planer om å slå sammen de underliggende plattformene som tjenester som iCloud, iTunes og Siri baserer seg på.

Les også: Apples utviklerflørt

Den nye plattformen skal være basert på Siri, som allerede i dag kjører på åpen kilde-infrastruktur kalt for Mesos. Selskapet bekreftet at de flyttet den digitale assistenten over til Mesos tidligere i år. Systemet vil bli kalt for «orkestrert infrastruktur», sies det, og poenget er at internett-applikasjoner skal kunne kjøres i separate «bokser» som skal gjøre det enkelt å skalere applikasjonene og endre dem fortløpende.

Åpenhet er det nye

Filosofien med å satse tyngre på åpen kilde-løsninger skal være stikkordet for den nye «backenden», og den nye, mer moderne basen skal også gjøre det enklere å rulle ut nye produkter.

Ifølge rapporten har Apple tidligere hatt utfordringer med å tiltrekke seg ingeniører med åpen kilde-erfaring, da selskapet er kjent for å være hemmelighetsfulle – Apple vil helst ikke dele koden sin eller avsløre teknologiene sine, og selskapet er kjent for å være veldig opptatt av å beskytte varemerkene sine.

Les også: Oracle sender alt opp i skyen

Slik tankegang er gjerne det motsatte av hva åpen kilde-eksperter er vant til, i slike miljøer er det tross alt åpenhet noe av det viktigste.

Derfor skal Apple være mer villige til å åpne seg opp for å tiltrekke seg personer med erfaring med åpen kilde-utvikling. Ifølge artikkelen bruker Apple allerede teknologier som Hadoop, HBase, Elasticsearch og flere.

Det sies at prosjektet med å bygge en samlet plattform for nettskytjenester er i gang, men at det kan ta flere år å fullføre – dermed kan det ta tid før vi ser konkrete resultater.