RESULTATERFINANS

Apple medgir mer alvorlig opsjonstriksing

Opsjonsskandalen sprer seg - nå medgir Apple at de har funnet alvorlige "feil" i sine regnskaper.

4. aug. 2006 - 08:05

Stadig flere selskaper, særlig i IT-bransjen, må nå krype til korset og medgi triksing med tildeling av aksjeopsjoner.

I nå over 80 selskaper er det mistanker eller allerede bevist at ledelsen ikke har fått tildelt aksjeopsjoner på en fast dag i året, man har i stedet valgt akkurat den dagen da aksjekursen var på sitt laveste. Når så kursen har løftet seg, har gevinstene blitt større enn de skulle hatt blitt.

Bak opprullingen står Erik Lie, en norsk professor som underviser i finans ved universitetet i Iowa. Lie avdekket at amerikanske ledere var statistisk helt ekstremt flinke til å treffe bunnkurs på tildelingsdagen for opsjoner.

Apple har tidligere sagt at de har funent mindre irregulariteter for opsjonstildelinger i årene 1997-2001 - de glade dotcom-årene.

Men nå medgir Apple at selskapet kan ha signifikante problemer. Etter en gjennomgang av selskapets regnskaper medgav Apple i går i diplomatiske vendinger at det er funnet "additional evidence of irregularities", ny bevis for triksing med datoene.

Apple vil ikke si hvor omfattende problemene er og eventuelt hvem som har fått tildelt opsjoner på justerte datoer. Tidligere har selskapet medgitt at opsjoner gitt til toppsjefen Steve Jobs kan ha vært justert, men at opsjonene ble trukket tilbake.

Men "irregularitene" er såpass alvorlige at Apple vil måtte endre regnskapene for trolig flere år. Apple forteller at de vil utsette fremleggelsen av sine kvartalsresultater, trolig for å få tid til å bestemme seg for hva de skal gjøre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.