Apple: Minimale batteriforskjeller på iPhone 6S

Til tross for forskjellige prosessorer.

Apple: Minimale batteriforskjeller på iPhone 6S
Det finnes to varianter av A9-brikken. Apple selv innrømmer at batterilevetiden kan variere, men bare minimalt. Bilde: iFixit

Kort tid etter at Apples nye iPhone 6S-modeller ble lansert, oppdaget nettstedet Chipworks at telefonene bygde på to forskjellige systembrikker. A9-prosessoren, hjertet og hjernen i smarttelefonene, leveres av både Samsung og TSMC, og de to variantene er ikke helt like. Samsung-utgaven er nemlig produsert med 14 nm-prosess, og dermed fysisk mindre. Det ble umiddelbart noe usikkerhet om de forskjellige brikkene faktisk fører til forskjeller i ytelse eller batterilevetid.

Les mer: En telefon – to prosessorer

Nå, halvannen uke senere, har det blitt gjennomført mer testing (via MacRumors).

Ifølge data samlet fra forskjellige kilder, først og fremst brukerne selv, er det cirka jevnstor fordeling når det gjelder hvilke brikker som finnes i telefonene, og fordelingen er ikke knyttet til de to iPhone 6S-modellene.

Testene, gjort med diverse benchmark-programmer som er fritt tilgjengelige, viser stort sett at det er knapt noe forskjell når det er snakk om ytelse.

TSMC mer effektiv?

Det kan virke som om det derimot er forskjeller i batteriytelse. En bruker som har sammenlignet levetiden på to iPhone 6S Plus-modeller med forskjellige brikker hevder at TSMC-varianten holdt nesten to timer lenger, noe som kan karakteriseres som oppsiktsvekkende.

Også flere tester utført av kinesiske brukere kan tyde på at de større TSMC-brikkene gir noe bedre batteritid. Det har også kommet rapporter om at Samsung-baserte versjoner kan bli varmere i bruk.

Det må presiseres at alle disse testene er utført med statiske benchmark-programmer, og de gjenspeiler ikke nødvendigvis virkelig bruk.

Rapportene har likevel ført til nok diskusjon til at Apple selv har sendt ut en uttalelse (via ArsTechnica).

Les også: Apple: iPhone blåste alle tidligere rekorder

Selskapet skriver at A9-brikkene er utviklet til å møte de høyeste standardene, og skal gi glimrende ytelse og batteritid uansett modell, farge eller kapasitet. De påpeker at visse tester som stresser prosessoren med kontinuerlig arbeidsmengde er misledende når det gjelder virkelig bruk. Apples egne tester, selv tatt i betraktning forskjellige komponenter, viser variasjoner innen maksimalt to til tre prosent, skriver produsenten.