Apple og RealNetworks med felles front

To av de tre store aktørene på levering av lyd og bilde over Internett har stukket hodene sammen for å gjøre streaming-verdenen enklere å hanskes med.

To av de tre store aktørene på levering av lyd og bilde over Internett har stukket hodene sammen for å gjøre streaming-verdenen enklere å hanskes med.

Samarbeidsavtalen som ble undertegnet tirsdag, kan få stor betydning i krigen om å levere platformen til lyd og bilde-kringkasting over Internett.

Avtalen innebærer at RealNetworks Inc, som leverer den populære spilleren RealPlayer, lisensierer Apples QuickTime-teknologi.

Dette innebærer at de som kjøper RealNetworks kommende RealServer 8 kan bake inn QuickTime filer på samme plattform, sier RealNetworks' sjef Rob Glaser i en pressemelding.

Begge selskapene har tidligere vært konkurrenter, med Microsoft Corporations Media Player som tredje hoved-gladiator på arenaen.

Avtalen forplikter begge selskapene til å rette seg etter visse kjøreregler for oppsett av de forskjellige medie-avspillerne, slik at brukeren skal slippe å bli offer for kriging mellom formatene.

Apple har fra før av gått så langt som å åpne kildekoden og gi bort applikasjonen til serverdelen av sin QuickTime-teknologi, i håp om å oppnå størst mulig markedsandel. Denne er lisensiert til både IBM, Silicon Graphics, Akamai og Sun, blant annet.

Apples sjef Steve Jobs kritiserte senest i fjor RealNetworks for prispolitikken, som Jobs hevdet var alt for bratt for svært mange brukere, ifølge Wall Street Journal.

En såkalt 'preview'-versjon av RealServer 8 kan lastes ned gratis fra RealNetworks' hjemmesider allerede nå, og den støtter altså distribusjon av QuickTime både til Macintosh og Windows-baserte datamaskiner.

Til toppen