Apple og Samsung kutter ut kranglingen

Men bare utenfor USA.

Apple og Samsung kutter ut kranglingen
Apple og Samsung vil ikke lenger saksøke hverandre utenfor USA. Bilde: Samsung og Apple

Etter flere år med ofte svært tilspisset patentstrid begynner gigantene Apple og Samsung å gå videre.

Begge selskapene er nå nemlig enige om å begrave stridsøksa, om så bare utenfor USA.

Det betyr at både Apple og Samsung dropper søksmålene mot hverandre i land som Australia, Japan, Sør-Korea, Tyskland, Nederland, Storbritannia, Frankrike og Italia.

Apple satte opprinnelig i gang med å saksøke Samsung i 2011, da de beskyldte selskapet for å ha kopiert utseende og utforming av iPhone og iPad. Samsung har på sin side satt i gang motsøksmål, der de hevdet at Apple har brutt deres patenter og teknologier.

Siden har det vært mange runder i retten, i 2012 ble Samsung dømt til å betale over 1 milliard dollar til Apple, men så sent som i mai i år ble de dømt til å betale 120 millioner dollar, noe som var langt mindre enn det Apple krevde – og dermed ingen tydelig seier.

Disse rettsakene på amerikansk jord vil antakeligvis fortsette, da selskapene som sagt bare er enige om å legge vekk uenighetene utenfor USA. I en felles melding fra begge selskapene påpekes det at det ikke er inngått noen lisenseringsavtaler, og at selskapene vil fortsette å forfølge eksisterende søksmål i USA.

Mye tyder på at rundene i rettene utenfor USA rett og slett ikke var verdt tiden og ressursene, sier professoren Michael Risch til Bloomberg. Det amerikanske markedet er samtidig såpass viktig at det er lite trolig at det vil foreligge noe langvarig fred mellom konkurrentene i USA.

Ifølge analytiker Lee Seung Woo kan den reduserte rettslige aktiviteten likevel bety at teknologigigantene ønsker å fokusere på produkter. Apple står foran det som kanskje er deres mest avgjørende iPhone-lansering – allerede om en måneds tid kommer det nye iPhone-modeller med betydelig større skjerm og redesignet utseende. Samsung har på sin side slitt med stadig mer aktive kinesiske konkurrenter, og deres inntekter har stupt den siste tiden.

    Les også: