Apple omfavner Amazon-patent

Apple har bestemt seg for å anerkjenne og bruke et svært omstridt patent i sine nettbutikker. Patentet har ført til en boikott-kampanje av Amazon.com.

"US Patent # 05960411" påberopes av Jeff Bezos' Amazon.com, og detaljerer en én-klikks prosedyre for bestilling av varer over kommunikasjonsnettverk.

Dette "1-Click"-patentet har nå Apple Computer lisensiert for bruk i sine nettbutikker, eller AppleStores. Selskapet skal flytte mer og mer av sin handel ut på nettet, og flere av de nyeste produktene fra California-selskapet er bare tilgjengelig på Internett.
Mer om nettbutikkene:
Norgespremiere på nye Apple-produkter
OS X og ny iBook fra Steve Jobs
Patentet førte øyeblikkelig til en boikott-kampanje mot Amazon, ledet av Linux-guru Richard Stallman, grunnlegger av Free Software Foundation.


- Amazon har skaffet seg USA-patent på en viktig og åpenbar idé for e-handel, skrev Stallman i en e-post som sirkulerte på nyhetsgrupper og e-post-lister, ifølge Wired News.

- Selskapet har saksøkt for å stoppe bruken av denne enkle idéen, noe som viser at de virkelig har tenkt å monopolisere den. Dette er et angrep på web-en og mot e-handel generelt, mener han.

Flere aktører, derav norske Bellboy, har hevdet patenter på forskjellige sider ved e-handel.

Les:
Amerikaner får patent for internasjonal e-handel
24/7 Media mot-saksøker DoubleClick
Bellboy gir ikke opp avgift på e-handel
Amazon tar første stikk mot Barnes & Noble
Taust om krav på Internett-lisens

Reaksjonene kom etter at Amazon vant en rettsak mot konkurrerende bokhandel Barnes and Noble (BN) der sistnevnte ble fradømt retten til å gi sine kunder shopping ved hjelp av ett klikk. Dommeren anførte at BN for eksempel kunne føye til ett ekstra klikk i prosessen sin, og så beholde hele systemet sitt uten å frykte 1-Click-patentet.

Ifølge BustPatents.com, en side som oppfordrer til tilbakeholdenhet i tildeling av patenter for programvare, gjør dette at 1-Click er så snevert at det ikke er noen stor hindring for e-handlere.

Amazon-sjef Bezos kommenterte boikottaksjonen i et åpent brev på sin egen nettside i vår, hvor han blant annet sier at patentlovginvningen i forhold til programvare er moden for radikal forandring, men at Amazon ikke kan være de eneste som slipper fra seg sine.

- Vi kan ikke ruste ned i en verden hvor store, stygge aktører ikke gjør det, skrev han. Her finner du brevet til Bezos..

Stallmans brev ligger fortsatt under filosofi-delen av selve sentralen for åpen kildekode-bevegelsen: Gnu.org. Der skriver han:

"Kan du eller jeg bruke de nødvendige timene og skrive våre egne skript, våre egne nettsider, for å muliggjøre én-klikks handel på disse? Selv om vi selger noe annet enn bøker, kan vi gjøre dette? Det er spørsmålet. Amazon vil ta fra oss denne friheten, med ivrig hjelp fra en villedet regjering."

29. august i år demonstrerte aktivister for åpen kildekode i forbindelse med åpningen av Amazons nettbutikk i Frankrike.

25 demonstranter delte ut sjokoladekjeks ('cookies') og dokumenter som forklarer hva de mener saken dreier seg om.

Les digitodays fokus
på programvarepatenter:

Til toppen