Apple-sjef besøkte omstridt fabrikk

Møtte kinesiske toppledere for å knytte tettere bånd til verdens viktigste marked.

På sin første tur til Kina besøkte Apples toppsjef, Tim Cook, en av fabrikkene til Foxconn som setter sammen flere av selskapets produkter. Bildet er tatt onsdag, og delt ut til bildebyrået Reuters. Ingen journalister var med på omvisningen.
På sin første tur til Kina besøkte Apples toppsjef, Tim Cook, en av fabrikkene til Foxconn som setter sammen flere av selskapets produkter. Bildet er tatt onsdag, og delt ut til bildebyrået Reuters. Ingen journalister var med på omvisningen. (Bilde: Reuters/Apple/SCANPIX)

Møtte kinesiske toppledere for å knytte tettere bånd til verdens viktigste marked.

Apple-topp Tim Cook har de siste dagene besøkt Kina og hatt møter med leverandører og myndigheter. Det er første gang en toppsjef fra Apple er i Kina, som ansees for å være det klart viktigste markedet for smarttelefoner.

Cook hadde onsdag et møte med den fremstående kinesiske politikeren Li Keqiang, som i dag er visestatsminister i Kina, melder Wall Street Journal. Tema for møtet var immaterielle rettigheter samt mer samarbeid, ifølge statlig kinesisk fjernsyn.

Apple har ikke hatt vært veldig aktive i Kina. De har enda ikke lansert sin nye iPad i dette markedet, selv om den har funnet veien til kjøpere via illegale kanaler. Kina-besøket til Cook blir derfor tolket dithen at Apple vil satse mer i midtens rike, som nå er verdens viktigste marked for smarttelefoner.

Selskapet har også en pågående juridisk disputt om merkenavnet iPad i det kinesiske markedet, der et kinesisk selskap hevder å ha retten til navnet iPad. Høyesterett i Kina vil om kort tid komme med en kjennelse på hvem som har rettighetene til navnet. Dersom retten ikke tar Apples anmodning til følge vil dette kunne få ganske store konsekvenser for selskapet. Firmaet som har gått til sak krever nemlig full stans av eksport av iPad fra Kina til resten av verden.

Kina har fått mye kritikk for sin slappe håndhevelse av opphavsrettslover og immaterielle rettigheter, men myndighetene er svært aktive for å få store vestlige selskap og sendte klare signaler på at de skal bedre seg på dette området.

– Å bli mer åpen mot omverdenen er en forutsetning for at Kina skal endre sin økonomiske utvikling, øke innenlandsk etterspørsel og foreta teknologiske innovasjoner, sa Li etter møte med Cook, ifølge Wall Street Journal som siterer det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Ifølge avisen sendte også Li signaler om at selskaper som satser i Kina må ta bedre vare på ansatte i underleverandører.

Arbeidsforholdene til kinesiske arbeidere hos underleverandører som Foxconn og andre har fått mye oppmerksomhet den siste tiden og det er Apple som har fått mest å svare for. Selskapet har derfor satt i gang en massiv gjennomgang hos en rekke underleverandører for å se på arbeidsforholdene til de ansatte.

På sitt første besøk i Kina benyttet Cook også anledningen til å besøke en av fabrikkene til Foxconn, som setter sammen Apples produkter. Media var ikke med på omvisningen på anlegget, Zhengzhou teknologi-park i Hebei-provinsen, men Apple distribuerte onsdag kveld et fotografi fra møtet via en rekke nyhetsbyråer.

    Les også:

Til toppen