MACOS

Apple-sjef sa at skadevare-situasjonen til MacOS er uakseptabel

Mener likevel operativsystemet kan være trygt å bruke, dersom det gjøres med stor forsiktighet.

Craig Federighi, som er sjef for alle operativsystemene til Apple, snakket denne uka ned omdømmet til MacOS for å redde App Store-monopolet selskapet har på IOS. Bildet er fra WWDC-konferanse til Apple i 2020.
Craig Federighi, som er sjef for alle operativsystemene til Apple, snakket denne uka ned omdømmet til MacOS for å redde App Store-monopolet selskapet har på IOS. Bildet er fra WWDC-konferanse til Apple i 2020. Foto: Apple Inc.
Harald BrombachHarald BrombachNyhetsleder
21. mai 2021 - 08:23

Det kan ofte være nødvendig å ofre noe for å vinne noe, men Apples operativsystemsjef, Craig Federighi, var onsdag overraskende villig til å ofre omdømmet til MacOS for å redde Apples lukkede IOS-hage. 

Under rettssaken mellom Apple og spillselskapet Epic, som handler om at Apple ikke tillater andre app-butikker for IOS enn selskapets egen, trakk Federighi fram MacOS som et eksempel på hvordan skadevaresituasjonen vil bli på IOS-plattformen, dersom andre gis tilgang til å distribuere apper til operativsystemet. 

Angripes fra flere sider:
EU anklager Apple for å hindre konkurranse – går til sak

Apple kan snart integrere Open AI-teknologi i Iphone, dersom de ender opp med å inngå en avtale med selskapet.
Les også

Rapport: Nå skal Apple bruke Open AI-teknologien i Iphone

Ikke-akseptabelt nivå

– Dersom du hadde tatt sikkerhetsteknikkene til Mac og brukt dem i IOS-økosystemet, med alle de enhetene og all den verdien, ville det har blitt overkjørt til et nivå som er dramatisk mye verre enn det som allerede skjer på Mac, sa Federighi i sitt vitnemål, skriver The Verge

– Og som jeg sa, i dag har vi et skadevarenivå på Mac som vi ikke finner akseptabelt, og det er mye verre enn på IOS, fortsatte Federighi. 

Han sa videre at Mac ikke holder mål i dag, til tross for at Mac-brukerne i langt mindre grad laster ned programvare, og er utsatt for en langt mindre økonomisk motivert hackerbase, enn det som er tilfellet med IOS-brukerne. 

Må være veldig forsiktig

Federighi dro en sammenligning mellom hvor trygge de to systemene er å bruke. Han mener MacOS er som en bil, som er trygg å bruke så lenge den brukes på riktig måte, følger trafikkreglene og generelt er veldig forsiktig. 

– Jeg har hatt et par familiemedlemmer som har fått noe skadevare på Mac-ene sine, sa Federighi, før han la til at han likevel mener at det er mulig å bruke Mac på en trygg måte. 

Om IOS sa at Apple har skapt noe som selv spedbarn er i stand til å bruke på en trygg måte. 

– Det er virkelig et annet produkt, sa han, ifølge The Verge. 

Pipa har altså fått en litt annen lyd enn i den tolv år gamle videoen nedenfor. 

Ifølge Bloomberg skal Federighi også ha sammenlignet med Android, hvor man kan bruke hvilken som helst app-butikk, inkludert den som leverandøren av enheten gjerne tilbyr. 

– Det er velkjent i sikkerhetsmiljøet at Android har et skadevareproblem, hevdet Federighi.

Sikkerhetsekspert: 
– IoT er som asbest. Om 20 år vil folk lure på hva vi drev med (for abonnenter)

Kan få store konsekvenser

Det er ventet at partene i rettssaken vil komme med sine respektive sluttinnlegg på mandag i neste uke. Epic ønsker å tilby sin egen app-butikk til IOS, blant annet for å slippe å betale gebyrene som Apple krever. 

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Innovasjon Norge
På trappene til internasjonal suksess
På trappene til internasjonal suksess

Dersom Epic vinner fram med dette kravet, i en rettskraftig dom, kan det bety slutten på Apples lukkede IOS-hage. Samtidig er det liten grunn til å tro at Apple ikke vil bekjempe dette hele veien opp i det amerikanske rettssystemet. 

KI-ingeniører som jobber i de ledende selskapene har en hard arbeidshverdag, kan CNBC nå avdekke.
Les også

Rapport: KI-ingeniører i de ledende selskapene avslører ekstremt press og «rotterace»

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.